Jubileumot ünnepeltek

2021.09.02. 17:30

Százötven éves a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Pápa Város Önkormányzatával együttműködve felvonulással, koszorúzással, ünnepélyes állománygyűléssel emlékeztek meg a jubileumról.

Polgár Bettina

20210902 Pápa 150 éves a pápai tűzoltóság, ünnepség Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A rendezvény felvonulással vette kezdetét, a menet a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületétől indult, majd érintette a Szent Flórián-szobrot, ahol Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, Kovács Ottó tűzoltó alezredes, valamint Horváth Sándor tűzoltó alezredes helyezett el koszorút.

Az esemény részeként „150 éves a tűzoltóság” címmel vándorkiállítás nyílt a Jókai Mór Művelődési Központ földszinti aulájában, ahol Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Kovács Zoltán a tűzoltósághoz fűződő személyes élményeit, emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta, napjaikban jól felszerelt, szakképzett állomány tevékenykedik Pápán, a környék ezáltal biztonságban tudhatja magát. Az országgyűlési képviselő sok sikert és további eredményes munkát kívánt a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak.

Az ünnepi állománygyűlésen Áldozó Tamás, Csillag István tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a jelenlévőket.

Áldozó Tamás kiemelte, a tűzoltóság egyike a ma is működő legrégebben alakult szervezeteknek a városban. – A mai tűzoltóság elődjének megalakulásánál a legtekintélyesebb pápai polgárok működtek közre. Az első tartósan megjelenő pápai hetilap, az 1874-ben induló Pápai Lapok is többek között az önkéntes tűzoltóegylet hivatalos közlönyeként jutott el az olvasókhoz. Az életek és a vagyon megmentéséért folytatott küzdelem mítosza, a tűzoltás ügye mellé álló polgárok sokasága megalapozta a szervezet tekintélyét. A tűzoltóság elfogadottsága és támogatottsága azóta is megkérdőjelezhetetlen – fogalmazott. A polgármester a város nevében köszöntet mondott a tűzoltóknak munkájukért, megköszönte a helytállásukat, a folyamatos készenlétet, az együttműködést, emellett a település önkormányzata nevében meghívást intézett a tűzoltókhoz és hozzátartozóikhoz egy családi napra, melyet még szeptemberben megtartanak a Hagyományok Hegyén.

Csillag István elmondta, 1871. január 15-én tartotta meg alakuló közgyűlését a Pápai Tűzoltóegylet, Veszprém megyében elsőként 60 alapító és 130 pártoló taggal. A tűzoltó ezredes köszöntőjében áttekintette a pápai tűzoltóság elmúlt 150 évének főbb eseményeit. Rámutatott, a tűzoltóság életére, tevékenységére meghatározó hatást gyakorolt Magyarország és Pápa városának fejlődése, a társadalmi, gazdasági, politikai környezet.

Hozzátette, a megye hat hivatásos tűzoltósága közül a pápai elnyerte a 2021-es évben Az év Veszprém megyei tűzoltósága kitüntető címet, ami nem csupán a társadalmi elismertséget, hanem a szakmai munka kivételes minőségét is bizonyítja. – A pápai tűzoltóság, a pápai tűzoltók a városban tiszteletnek és megbecsülésnek örvendenek, és ebben az elismertségben több emberöltő tűzoltó-generációjának sokszor vérrel és verejtékkel elvégzett, megfeszített munkája, örömei és könnyei, sikerei és kudarcai, szakma- és hivatásszeretete mind-mind benne van – mondta.

Kontrát Károly köszönetet mondott azért a szolgálatért, amit a pápai tűzoltók a helyi és környékbeli lakosságért nap mint nap magas színvonalon teljesítenek. Hozzáfűzte, ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, ennek megteremtésében a tűzoltóknak is nagy szerepük van.

Az állománygyűlés az elismerések átadását követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsorával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában