Várpalota múltját idézi fel a kötélpályás csille emlékmű

Újabb emlékművel gazdagodott a Szent Borbála tér. Egy felújított kötélpályás csillét avattak fel a 71. Bányásznap keretében a Rákóczi telepen.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester és Einreinhof Attila, a városrészi baráti kör elnöke avatta fel a kötélpályás csillét a Szent Borbála téren Fotó: Szabó Péter Dániel

A Várpalotai Bányász Fúvós­zenekar műsorával kezdődött az idei bányásznapi ünnepség Várpalotán, a Rákóczi telepen található Szent Borbála téren. A városrészben felállított Szent Borbála-faszobornál Katona Csaba alpolgármester elmondta, a nyolcvanas évek közepéig virágzó helyi bányaipart a rendszerváltás után veszteségesnek ítélte az akkori kormányzat, és fokozatosan, 1997-ig bezárták a bányákat. Mindez a várpalotai társa­dalmi életre is súlyos hatással volt.

– Óriási krízist élt meg a város, az itt élő családok. Talán ahhoz tudnám hasonlítani a helyzetet, mint amikor tűzvészben elpusztul egy ház, s utána megpróbáljuk a hamu között megkeresni azokat a maradékokat, amelyekbe bele tudunk kapaszkodni, amelyek- kel esetleg újra tudjuk kezdeni. Az újrakezdés azonban Várpalotán nagyon hosszú időt vett igénybe, mind a város, mind pedig a családok számára. Erőt meríteni leginkább a személyes kapcsolatokból lehetett, abból a kiállásból és összefogásból, amit a bányászok mindig is képviseltek – fogalmazott az alpolgármester.

Campanari-Talabér Márta polgármester és Einreinhof Attila, a városrészi baráti kör elnöke avatta fel a kötélpályás csillét a Szent Borbála téren Fotó: Szabó Péter Dániel

A helyi bányászhagyományok ápolásának és megőrzésének fontosságát méltatta beszédében Rabi Ferenc. A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke elismeréssel szólt az e céllal létrejött és ma is tevékenykedő várpalotai civil szervezetekről. Elmondta, a bányászat által a településekre és azok közösségeire hagyományozott értékek megőrzése kiemelkedően jól működik a várpalotai Rákóczi telepen. A Brennbergbányáról hetven évvel ezelőtt Várpalotára telepített bányászcsaládok történetéről beszélt a megjelentek előtt Németh Árpád. Várpalota korábbi polgármestere elmondta, az Ausztria és Magyarország határán található, gazdasági okokból bezárt brennbergi bánya megszűnése után 150-200 család telepedett le Várpalotán, de kerültek családok Oroszlányba és Tata­bányára is.

Az idei bányásznapon egy újabb emlékművel gazdagodott a Szent Borbála tér. A néhány hónappal ezelőtt az egyik helyi temető környékén talált s mostanra helyreállított kötélpályás csillét Campana­ri-­Talabér Mártával közösen leplezte le Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke. Az eseményen Várpalota polgármestere, megköszönve a civil szervezet példamutató munkáját, úgy fogalmazott: a Rákóczi Telepi Baráti Kör egy klasszikus formája a lokálpatriotizmusnak. Őrzik és ápolják azt a hagyományt, amely a városrészt létrehozta. Mindemellett külön példamutató az is, hogy civil szervezetként kiemelt figyelmet fordítanak a Szent Borbála tér folyamatos szépítésére, megóvására – jegyezte meg a városvezető. Einreinhof Attila hozzátette, Várpalota látképében jelentős szerepük volt a kötélpályás hálózatoknak, amelyek mára már csak az emlékekben és fotókon láthatók. A várpalotai önkormányzat, a közszolgáltató vállalat és egyesületük tagjainak összefogásával a Szent Borbála téren most felállított kötélpályás csille is erre a szénszállítási módszerre emlékeztet.

A Rákóczi telepen rendezett megemlékezés koszorúzással zárult a Szent Borbála-­emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában