naprakész és piacképes tudás

2021.09.14. 17:30

Versenyképes informatikai tudás a Pannon Egyetemen: új hallgatói laborokat adtak át Veszprémben

A versenyképes egyetemi oktatást segítik majd azok az informatikai laborok, amelyeket a Programozd a jövőd! projekt keretében adtak át kedden a Pannon Egyetemen. Az új eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően a diákok nemcsak naprakész és piacképes tudásra tehetnek szert, de nemzetközileg elismert szakmai vizsgabizonyítvány megszerzésére is ingyenesen nyílik lehetőségük.

Horváth Virág

20210914 Veszprém Pannon egyetem. Laborátadó Ünnepség. A laboreszközöket dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára adja át. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A digitalizáció és az új informatikai megoldások a mindennapi életünk szerves részévé váltak, de a legfontosabb kérdés sokszor, hogy milyen ütemben, módon és hogyan tudunk fejlődni. Fő szempont, hogy a társadalmi lemaradást mérsékeljük, és ehhez pedig az oktatás a kulcs. Nagyon örülök, hogy kormányzati támogatásból ilyen programok valósulhatnak meg a Pannon Egyetemen, és ilyen szoros az együttműködés a kormányzati szervezetek és az egyetem között – mondta el Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A Kormány számára kiemelten fontos az informatikai képzés megerősítése a hallagatói kör növelése ezért is döntöttünk arról, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség hagyományos ösztönző, edukáló programja a Programozd a jövőd! keretében eszközökkel is támogatjuk a képzéseket. A most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatóknak a kurzusok elvégzése után lehetőségük nyílik nemzetközileg elismert szakmai vizsgát is tenni. Összességében a 22 együttműködő felsőoktatási intézményben 681 millió forint értékben fogunk laborokat átadni, a Pannon Egyetemen három hallgatói labor jött létre – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

- Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán zajló alap- és mesterképzések szerves részét képezi a hálózati informatikai és hálózatbiztonsági ismeretek gyakorlati átadása is. Ennek során kis-, közép- és nagyvállalatok hálózatainak tervezését és konfigurálását gyakorolják a GINOP 3.1.1 projekt keretében beszerzett laboreszközökkel, de ugyanezen eszközöket fel kívánjuk használni a BME-vel és a HTE-vel közösen megrendezésre kerülő NetSkills Challenge országos hálózati informatikai verseny döntőjében is. A szintén a projekt keretében beszerzett IoT-laboreszközök pedig lehetőséget biztosítanak, hogy olyan okos-megoldásokat építsenek a hallgatók, ahol a különböző szenzorok által begyűjtött adatokra automatikusan reagáló aktuátorok végeznek el feladatokat. A laboreszközök először október közepén, a Műszaki Informatikai Kar által szervezett 24 órás programozási verseny során kapnak főszerepet.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eszközök egy része a veszprémi, más része pedig a nagykanizsai telephelyen fogja segíteni a hallgatók képzését – mondta el Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem rektorhelyettese.

A veszprémi laborátadót rövidesen újabb beruházások követik majd, a Programozd a jövőd! projekt azonban ezen túlmenően is számos eszközzel támogatja az egyetemi informatika oktatást: mesterséges intelligencia témában jelenleg egy e-learning tananyagot fejlesztenek kifejezetten informatikus hallgatók, általában az egyetemi hallgatók, valamint az informatika és távközlés ágazatba tartozó szakmákat tanuló diákok részére egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában