1956-ban a magyarok akasztották meg a történelem feltartóztathatatlannak hitt kerekét

Jézus Krisztus passiójához hasonlítva emlékezett vissza az 1956-os véres, hősies, szabadságharcos napokra Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a helyi ünnepségen.

Laskovics Márió

Fotó: Balogh Akos

Az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharcról péntek este emlékezett meg. Kiss Zoltán honvéd alezredes Deák Ferenc utcai, valamint Katona István, Pápa Város Forradalmi Tanácsa elnökének Márton István utcai emléktáblájának megkoszorúzása után a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében folytatódott a program. A Himnuszt követően Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, az '56–os eseményekhez fontos visszatérnünk, mert e pár véres, mocskos, hősies napból született meg a mai magyar nemzeti identitás szerves, kihagyhatatlan része, szilárd alapja.

– Sok budapesti fiatal az életét áldozta fel a független, szabad Magyarországért. Mindent a hazáért, ez volt a jelszavuk. Noha ifjak voltak és nem félték a halált, de közben sokat sírtak, amikor nézték, hogyan folyik az őszi esővízzel társaik vére a csatornában. Megállították a szovjet hadsereget, megroppantották a kommunizmus gerincét annyira, hogy már nem tudott belőle felegyenesedni. Az effajta gerillaharchoz elengedhetetlen volt a lakossági, társadalmi támogatás. A forradalmárokat mindenütt segítették, a fővárosban, vidéken, így Pápán is. Újra el kell mondanunk 1956 történetét, életre kell keltenünk a hősöket – emelte ki a szónok, az '56-os szenvedélyes napokat a passióhoz, Jézus Krisztus kínszenvedésének és kereszthalálának történetéhez hasonlította.

– Krisztus 33 évig élt, 3 évig tanított és gyógyított, de emberi életének utolsó 3 napján – amikor letartóztatták, koncepciós perben halálra ítélték, félholtra verték, végül felakasztották a bitóra haldokolni – izzott át rajta legfényesebben a végsőkig menő szeretet. 1956-ban nemzetünkön is átizzott az önfeláldozás, a magyarok akasztották meg a történelem feltartóztathatatlannak hitt kerekét – fogalmazott Németh Zsolt, hozzátéve, döbbenetes, hogy ötven évvel később megismétlődhetett a tüntetőkre lövetés.

Az 1956, te csillag című ünnepi műsorban Nagy László, író, költő, a Pápai Református Kollégium egykori diákjának szerzeményei hangzottak el. Közreműködött Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Horváth Ábel zongoraművész, valamint a Sopron Táncegyüttes. A megemlékezés a Magyar pieta 1956 szobornál koszorúzással zárult, Pápa Város Fúvószenekara és az MH Pápa Bázisrepülőtér közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában