Állatok Világnapja

2021.10.05. 20:00

A felelős állattartás fontosságára hívták fel a figyelmet az ajkai menhelyen

Az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai látogatást szerveztek az Állatok Világnapja apropóján a Vahur Menhelyre, ahová meghívták a Vizikék Óvoda apróságait, illetve helyi nyugdíjasokat és polgárőröket is.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Gyuris Mónika rendőr százados, kiemelt főelőadó szervezte a programot, amellyel a rendőrök a felelős állattartás fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. Az volt a céljuk, hogy a piciktől a felnőttekig mindenki szem előtt tartsa ezt a fontos kérdést.

: Antal Laura felügyelete mellett jutalom falatokat is kaptak az ovisoktól a menhelyi kutyusok
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Vizikék Óvoda, a Sün Dorottya csoportjának 20 kis apróságával érkezett a menhelyre. Balatinczné Németh Mónika óvodavezető helyettes megjegyezte, hogy minden évben megünneplik az Állatok Világnapját, és a felelős állattartásra nevelik a gyerekeket. Véleménye szerint óvodás korban kell megalapozni a felelős állattartást, hogy később az szokássá váljon, és a gyerekek megfelelő hozzáállással gondozzák az állatokat.

Gyuris Mónika rendőr százados és Antal Laura fogadta a vendégeket a menhely előtt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Antal Laura, a Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesület vezetője bemutatta a vendégeknek a telephelyet és az állatokat, illetve mesélt a felelős állattartásról és a munkájukról is. Kiderült, hogy ők üzemeltetik a gyepmesteri telepet és a menhelyet is. A napi feladatokat négy személy látja el a két helyen, de szerencsére rengeteg önkéntes segítője is van a csapatnak. A kutyusok létszáma általában 70-80 körül mozog, és arra törekszenek, hogy egyensúlyban maradjon a „gazdásítás” és a befogadás az ajkai menhelyen. Szerencsére nagyon sokan fogadnak örökbe, így, ha heti három-négy kutya gazdára talál, akkor a helyükre érkezhetnek újak a várólistáról, illetve az utcáról is bármikor kerülhet egy-egy gazdátlan eb a telepre. Évente mintegy 300-350 kutyát sikerül megmenteniük, ami nagyon nagy szám.

A látogatók megismerték a menhely négylábú lakóit is
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Antal Laura hangsúlyozta, hogy nem kell mindenkinek állatvédőnek, vagy menhelyesnek lennie. Az a fontos, hogy ha van egy bármilyen állatunk, akkor azt az egyet lássuk el felelősséggel, vigyázzunk rá, és gondoskodjunk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában