Helyben nevelik a gyermekeket

2021.10.05. 06:50

A csóti fiatal családokat szolgálja a település új minibölcsődéje

Az óvodaköteles gyermekek létszámának növekedése miatt az intézményhez szervesen kapcsolódó kisgyermeknevelő-gondozó minibölcsődét hoztak létre a faluban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Csodavilág Óvoda nyolc férőhelyes mini bölcsődéjét adták át ünnepélyesen múlt pénteken. Kékesi István polgármester köszönetet mondott mindenki munkájáért, a tavaly december óta tartó kivitelezésért. A több mint 99 millió forintos TOP-pályázati összeghez közel 10 milliót tett hozzá az önkormányzat a telek megvásárlásával, a játszópark kialakításával.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, az ugodi és a vaszari után ezúttal Csóton adhattak át a modern kor követelményeinek esztétikusan megfelelő minibölcsődét Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kékesi-Szabó Csilla intézményvezető úgy fogalmazott, nagy álmuk vált valóra, mely a település fejlődését és a helyi fiatal családokat szolgálja. A községben 1779-től működik iskola, 1939-től óvoda, 2021 őszétől pedig minibölcsőde is.

– Napjainkban egyre kevésbé jellemző a többgenerációs családmodell. A nagyszülők még aktív korúak, dolgoznak, kevésbé tudnak a fiatal családok számára rendszeres, kiszámítható segítséget nyújtani. A családanyák szeretnék megőrizni munkahelyüket úgy, hogy közben anyai szerepükben is helyt állhassanak. Mivel óvodánkban az utóbbi években az óvodakötelesek felvétele után még maradt férőhely, így felvettük a körzeten kívüli, valamint a helyi két és fél éves gyermekeket is. Egyre több család igyekezett beadni apró kis csemetéjét. De ma már az óvodaköteles gyermekek létszámának növekedése nem teszi lehetővé, hogy helyet biztosítsunk számukra. Egy sikeres pályázat eredményeként hamarosan megnyitja kapuit az óvodához szervesen kapcsolódó kisgyermeknevelő-gondozó intézmény. Az új ellátási forma megkönnyítheti a szülők munkába állását – mondta el Kékesi-Szabó Csilla.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, a felmenő rendszerben a kicsikből óvodások, majd iskolások lesznek, s jó dolog, ha nem kell más településre menni ezen szolgáltatások elérését illetően. Az ugodi és a vaszari után ezúttal Csóton adhattak át a modern kor követelményeinek esztétikusan megfelelő mini bölcsődét.

– Több, sokoldalú támogatást biztosít a kormány a gyermeket vállaló családoknak, hogy minden tervezett és vágyott gyermek megszülethessen, hogy Magyarország fiatal, gyarapodó nemzetté váljon. A családpolitikai célok teljesüléséhez közvetlenül járul hozzá a bölcsődefejlesztés, miáltal lehetővé válik az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenése és egységes, magas színvonalú bölcsődei ellátás, minden szülői igényre reagáló hálózat valósuljon meg. Ez kedvezően hathat a gyermekvállalásra, ami hazánk demográfiai helyzetére nézve is kiemelkedően fontos. Tíz éve 32 ezer bölcsődei férőhely volt az ország 326 településén, ma meghaladja az 53 ezret, több mint 840 településen. 2010-ben a 0-2 évesek 10 százaléka számára volt elérhető a bölcsődei ellátás, jelenleg majdnem 20 százalékuknak. 2014 és 2020 között 170 milliárd forintot fordítottak bölcsődefejlesztésre. December 1-jéig még lehet pályázni erre, s nemcsak mini, de munkahelyi és családi bölcsődére is – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Kékesi István polgármester, Kékesi-Szabó Csilla intézményvezető és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az átadóünnepségen közreműködtek helyi fiatalok: Bóka Kristóf szavalattal, Németh Elíz fuvolán, a Csóti csajok formáció tánccal, valamint óvodás gyermekek mondókás műsorral. A nemzeti színű szalag átvágását követően bejárással, vendéglátással zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában