A kiegyezés után soha nem látott fejlődés kezdődött

Már iskoláskorunkban megtanultuk, hogy október 6-a az aradi tizenhármak kivégzésének évfordulója. Egy dátum és egy szám, ami azonban keveset mond el a rideg valóságról, a fájó részletekről.

Szabó Péter Dániel

Katona Csaba alpolgármester és Petneházy Beatrix önkormányzati képviselő helyez el koszorút gróf Zichy Béla ’48-as nemzetőr sírjánál

Fotó: Szabó Péter Dániel

Treuer Imre önkormányzati képviselő mondta el mindezt az aradi vértanúk emléknapján tartott várpalotai rendezvényen, amelynek első részét az esős időjárás miatt a városi könyvtár kamaratermében tartották.

– Az eljárások az érvényes magyar törvényeknek nem feleltek meg. Az ítéletek többnyire előre készen álltak. A véres leszámolást Európa megdöbbenéssel figyelte. Az ilyesféle kegyetlen megtorlás abban az időben szokatlan, mondhatni, példátlan volt. A következmények – ahogy a francia külügyminiszter előre látta – valóban gyászosak voltak. Ám végül Damjanichnak lett igaza, aki kivégzése előtt így szólt az utolsónak maradó Vécseyhez: „A haza ügye szent volt, s a mi halálunk új erőt ád neki!” Az áprilisi törvények politikai vívmányainak többsége túlélte a katonai vereséget. Az 1867-es kiegyezés a ’48-as célokat váltotta valóra.

Az ezt követő évtizedek országunk soha nem látott gazdasági és kulturális felvirágzását eredményezték. Utak, vasutak, színházak, kórházak, népiskolák épültek. Új iparágak honosodtak meg, városok születtek újjá – mondta el Treuer Imre, majd hozzátette, a hősi halálból valóban erő lett.

Katona Csaba alpolgármester és Petneházy Beatrix önkormányzati képviselő helyez el koszorút gróf Zichy Béla ’48-as nemzetőr sírjánál Fotó: Szabó Péter Dániel

– Örök jel, hogy a magyarok szabadságharcát túlerővel le lehet törni, de szabadságvágyukat elfojtani nem lehet. Emlékezzünk a hősökre, akiknek nevét büszkén adják utcáknak, tereknek, iskoláknak, kiknek sírjára mindig kerül virág. Ez a nap nemcsak a vértanúságot hirdeti, hanem az emberhez méltó életet is. Hűséget és hazaszeretetet. Az emberi tisztesség értékét. A méltósággal viselt sorsot. A követendő példát. Az igazságot – mondta el Treuer Imre, majd a könyvtárban összegyűlt megemlékezők Csizmadia Jolán alkalomhoz illő énekét hallgathatták meg.

A megemlékezés az Alsóvárosi Temetőben, gróf Zichy Béla ’48-as nemzetőr sírjánál zárult. A várpalotai önkormányzat nevében koszorút helyezett el Katona Csaba alpolgármester és Petneházy Beatrix önkormányzati képviselő, de lerótták tiszteletüket a sírnál a Thury-Vár Kft., a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja, a Mi Hazánk Mozgalom és a Palotai Turul Társaság képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában