A vörösiszap-tragédia évfordulójára emlékeztek Devecserben

A megemlékezés azért is fontos, hogy emlékeztessünk másokat és az utókort arra, hogy ilyen ipari katasztrófa emberi gyarlóság által többé ne történhessen meg – fogalmazott Ferenczi Gábor polgármester a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján.

Molnár Sándor

Október negyedikén, a város gyásznapján gyermekrajzokból rendeztek kiállítást a Rotary Házban, térzenét játszott a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar, majd megemlékezést tartottak a kopjafánál. Ferenczi Gábor beszédében kiemelte: egy évtizeddel a katasztrófa után arról számolhatunk be, hogy jogállami keretek között és a lehetőségekhez mérten megtörtént az igazságszolgáltatás.

– Köszönetet kell mondani azoknak, akik 11 évvel ezelőtt mindent megtettek azért, hogy mentsék az emberi életeket, az értékeket, és részt vettek a kár- enyhítésben – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, az emberek megpróbálják feldolgozni a feldolgozhatatlant, és ha másképpen nem megy, akkor igyekeznek nem gondolni rá. Hozzáfűzte, 11 évvel a tragédia után Devecser élhető településsé vált, újjáépült a város, fejlődött az infrastruktúra és újjáéledt a természet.

A beszédet követően koszorúkat és mécseseket helyeztek el a kopjafánál, majd ökomenikus megemlékezést tartottak a Makovecz-kápolnában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában