Átadták a megújult Püspöki Palotát Sümegen

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram által több, mint kétmilliárd forintból újult meg a Sümegi Püspöki Palota, amelynek ünnepélyes átadását vasárnap rendezte a Miniszterelnökség és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Szijártó János

Fotó: Bartus Robert Levente

A meghívott vendégeket, illetve a sajtó képviselőit Glázer Tamás ügyvezető köszöntötte, s röviden bemutatta társaságuk tevékenységét, ami történelmi örökségünk láthatóbbá tételét is magába foglalja. Mint elhangzott, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálása mellett összesen 60 milliárd forintot fordítanak Magyarország jelentős műemléki helyszíneinek (18 kastély, 12 vár) megszépítésére, megújítására, valamint új, a kor elvárásainak megfelelő funkciókkal történő ellátására. Ami Sümeget illeti, a 2 milliárd 43 millió forintból megvalósított projekt fő célja a turisztika célú hasznosítás volt.

A fejlesztésnek köszönhetően egyebek között megtörtént a palota külső környezetének megszépítése, a kétszintes épület belső részében pedig átalakítási és restaurálási munkálatok zajlottak. Megújult a fűtés és az elektromos rendszer, a közösségforgalmi vizesblokk, az irodai részleg, sőt kávézót és ajándékboltot is kialakítottak. Erről Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa adott tájékoztatást a helyszínen. Úgy fogalmazott, a sümegi palota fejlesztése jó példa arra, hogy a tudományos előkészítésből, a kutatási eredményekből jöhet létre a legjobb attrakció.

Navracsics Tibor és Virág Zsolt a megújult palota bejárásán

A püspöki lakrészben korszerű interaktív kiállítást installáltak, amelynek fő témája Padányi Bíró Márton püspök élete, de a barokk freskófestészet és Franz Anton Maulbertsch bécsi festő munkássága is megismerhető.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa a Püspöki Palotát világító toronyhoz hasonlította, hiszen – mint mondta – egy olyan időszakban épült, amikor véget ért az oszmán birodalom másfél évszázados elnyomása, s a káoszt és a zűrzavart a rend váltotta fel. Az építtető Padányi Bíró Márton püspök elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a török hódoltság után itt a Dunántúlon a katolicizmus ismét többségi vallássá váljon, iskolákat, szegényházakat létesített, s erejéből még arra is telt, hogy Püspöki Palotát építsen. – Az, hogy egy nemzedék miként bánik elődeitől kapott örökségével mindent elárul az adott közösség tartásáról, küldetéstudatáról. A szocializmus időszakában legtöbb történelmi épületünk romokban hevert, vagy ha fel is újították, akkor sem stílusának, jellegének megfelelően. Épületeink újjászületése ma éppen azt jelzi, hogy közösségeink új erőre kaptak, önbecsülésük és jövőjük van – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A rendezvényen és a beszédek utáni bejáráson részt vett Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Végh László polgármester és Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában