Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Fűzfőn

Meghitt hangulatú ünnepélyen emlékeztek a településen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Himnuszt követően Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. – 1956. október 23-án a magyarok az egész világnak megmutatták, hogy érdemes küzdeni a szabadságért.

Napló

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: előre, ne hátra! Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

– Érdemes küzdeni a szabadságért, érdemes bátornak lenni, győzni, győzelmet aratni. 1956 visszaadta az emberiségnek a hitét. Hitet önmagában, hitet a hazában, hitet az igazságban és a szabadságban – hangsúlyozta.

Kiemelte, nemcsak a fővárosban, a vidéki Magyarországon is kiálltak az emberek a szabadságért. Balatonfűzfőn a Nitrokémia az egyik legjelentősebb hadiüzem volt akkor Magyarországon, nem csoda, hogy a fűzfői forradalmi események egyik központja lett. Felidézte az október végi eseményeket, a munkás- és a forradalmi tanács megalakítását, a szovjet csapatok bevonulását és a november 4-ei rajtaütést, amikor négy fiatalt lelőttek. Kontrát Károly hangsúlyozta:

– Az 56-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: Előre, ne hátra! Nekik volt miért harcolniuk. És most, 2021-ben nekünk is van miért harcolnunk. Össze kell fognunk, erősnek, egységesnek kell lennünk, és amikor eljön az idő, cselekednünk kell. Meg kell védenünk mindazt, amit elértünk az elmúlt tizenegy évben.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: előre, ne hátra! Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

A műsor további részében közreműködött László Attila énekes, a veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, valamint Városi Zsuzsanna énekes, és a helyi általános iskola néptánc tagozatos tanulói. A megemlékezést követően Kontrát Károly, Szanyi Szilvia polgármester és Lajkó Frigyes alpolgármester elhelyezték koszorúikat az 56-osok emlékterén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában