Bárkit elvihetett a fekete autó: a rettegés éve volt 1956

Városszerte emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire Balatonfüreden, ahol a koszorúzás mellett ünnepi összeállításokkal is felidézték a történelmet október 23-án, szombaton.

Kovács Erika

20211023 Balatonfüred, Kovászna park ünnepi megemlékezés a Szabadságharcos fiú szobránál Bóka István polgármester és Hári Lenke alőpolgármester Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Törvényesség, erkölcsi tisztaság, rend. Vajon használhatjuk-e ezeket a szavakat egy forradalommal kapcsolatban? Ha az emberiség történetének forradalmait nézzük, a megtorlás, a bosszú, az erőszak a jellemző. Az elnyomott nép felkelése elkeseredett dühvel söpri el az elnyomókat – fogalmazott Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szónok a Kovászna parkban lévő emlékhelynél tartott ünnepségen kiemelte, a legtöbb ember rettegésben élt 1956-ban. Senki nem tudhatta, mikor, kinek, mit mondhat, és bármikor megjelenhetett érte a fekete autó. A családok életét a padlássöprés, kitelepítések jellemezték. A szónok utalt a fiatalokra, akik az első lépést megtették 1956-ban, majd részletezte az eseményeket, melyek Balatonfüredet sem kerülték el.

- A fürediek fegyelmezetten harcoltak, leverték a gyűlölt jelképeket, de nem fosztogattak. Itt elsőként a gimnázium tanulói tűzték ki a nemzeti színű szalagot, ami a forradalomhoz való csatlakozásukat jelentette. Az első tanévét kezdő Lóczy Lajos Gimnázium és a balatonarácsi, akkori Mezőgazdasági Szakiskola és Tangazdaság diákjai aktív szerepet játszottak a füredi eseményekben. A szőlész-borászok kivágták a zászló közepéből a címert, majd teherautóval bejárva a füredi és környékbeli településeket, leverték a vörös csillagot.

A forradalom füredi helyszíneiről elhangzott, a hajógyárban október 26-án tüntetést szerveztek, majd a Hősök terére vonultak. A szívkórházban ápolták a magyar forradalmárokat, veszprémi és fűzfői nemzetőrök az életüket köszönhették nekik. Duna Katalin kifejtette, a megszállók kiszolgálói nem nyugodtak bele hatalmuk elvesztésébe. November 4-én hajnalban a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalanul nagy túlerővel szemben egyedül maradt ország hősi forradalma elbukott. November 6-án Balatonfüredre is bevonultak a megszálló szovjet csapatok, megkezdődtek a kihallgatások, letartóztatások. Sokan börtönbe kerültek vagy disszidáltak.

A szónok aláhúzta, tiszteletet érdemelnek a hősök, mártírok, majd az események tanulságai apropóján külön kitért a mai fiatalokra, akiknek az emberi értékeket, a magyar nemzet egységét kell szem előtt tartani.

Balatonfüreden emlékeztek 1956-ra a Bata ligetben is, ahol Hári Lenke alpolgármester idézte fel a múltat, melyről a Tagore sétányon, Bibó István szobránál Molnár Gábor, a Lóczy Lajos Gimnázium történelem szakos tanára beszélt.

Az emlékhelyeken koszorúkat is elhelyeztek, és a történelmi időket verssel, muzsikával, majd a köztemetőben ökumenikus imával is felidézték a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában