ekf 2023

2021.10.27. 17:30

Bevonták a Jutasi úti lakótelepen élőket a tervezésbe

Lezárult a Jutasi úti lakótelep három parkjának jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről tartott közösségi tervezés.

Marton Attila

20211026 Veszpém Agóra. Bemutatják a Jutasi közösségi tervezés eredményeit Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Táborállás park, a Kálvin János park és a Deák iskola előtti zöldterület lehetséges megújításai irányait összegző eredményeket a napokban mutatták be. A város legnagyobb lakótelepén élőket bevonva tartottak az elmúlt hónapokban közösségi tervezést. A Veszprémben egyedülálló kezdeményezést az Agóra Kulturális Központ szervezte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Virág Benedek ismertette a tervezés folyamatát Fotó: Pesthy Márton/Napló

Virág Benedek, a program szakmai vezetője elmondta, a Jutasi úti lakótelep parkjaival, közterületeivel kapcsolatos online kérdőívet több mint 500-an töltötték ki, majd a válaszokból készült eredményekről közterületi kiállításon számoltak be az ott élőknek. A közösségi tervezés harmadik fázisában mindhárom érintett helyszínen hat-hat alkalommal tartottak összejövetelt, ahol a lakók személyesen mondhatták el ötleteiket, javaslataikat a parkok megújításával kapcsolatban.

A beérkezett javaslatokat és felmerült ötleteket a jövőben szakértők értékelik, és dolgozzák ki részletesen, míg a megvalósítás sorrendjéről a rendelkezésre álló pénzügyi forrásoktól függően a lakók bevonásával döntenek. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, 2022-ben 3,5 kilométeres futókör épül a Jutasi úti lakótelepen, és emellett a városvezető reményét fejezte ki, hogy a közösségi tervezésen felmerült lakossági elképzelések nagy részét megvalósíthatják jövő év végéig.

Lukácsházi Gergely beszélt a lakossági elképzelésekről Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Táborállás parkban többek között átalakítanák a növényzetet, a park végébe pavilon és asztalok kerülnének, a gyerekeknek mászóka épülne, mondta el Lukácsházi Gergely, a közösségi tervezési alkalmakat lebonyolító Urban Dialog Kft. ügyvezetője. A Kálvin János parkban a gördeszkások területét bővítenék, míg a játszótérre padokat, asztalokat és új eszközöket helyeznének ki. A Deák iskola előtti téren az iskolához közelebb fekvő zöldterületen új játszótér épülhet, és fejlesztenék az Aradi vértanúk utca melletti sportpályát is új utcabútorokkal, mászófallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában