ekf 2023

2021.10.27. 17:30

Bevonták a Jutasi úti lakótelepen élőket a tervezésbe

Lezárult a Jutasi úti lakótelep három parkjának jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről tartott közösségi tervezés.

Marton Attila

A Táborállás park, a Kálvin János park és a Deák iskola előtti zöldterület lehetséges megújításai irányait összegző eredményeket a napokban mutatták be. A város legnagyobb lakótelepén élőket bevonva tartottak az elmúlt hónapokban közösségi tervezést. A Veszprémben egyedülálló kezdeményezést az Agóra Kulturális Központ szervezte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Virág Benedek ismertette a tervezés folyamatát Fotó: Pesthy Márton/Napló

Virág Benedek, a program szakmai vezetője elmondta, a Jutasi úti lakótelep parkjaival, közterületeivel kapcsolatos online kérdőívet több mint 500-an töltötték ki, majd a válaszokból készült eredményekről közterületi kiállításon számoltak be az ott élőknek. A közösségi tervezés harmadik fázisában mindhárom érintett helyszínen hat-hat alkalommal tartottak összejövetelt, ahol a lakók személyesen mondhatták el ötleteiket, javaslataikat a parkok megújításával kapcsolatban.

A beérkezett javaslatokat és felmerült ötleteket a jövőben szakértők értékelik, és dolgozzák ki részletesen, míg a megvalósítás sorrendjéről a rendelkezésre álló pénzügyi forrásoktól függően a lakók bevonásával döntenek. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, 2022-ben 3,5 kilométeres futókör épül a Jutasi úti lakótelepen, és emellett a városvezető reményét fejezte ki, hogy a közösségi tervezésen felmerült lakossági elképzelések nagy részét megvalósíthatják jövő év végéig.

Lukácsházi Gergely beszélt a lakossági elképzelésekről Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Táborállás parkban többek között átalakítanák a növényzetet, a park végébe pavilon és asztalok kerülnének, a gyerekeknek mászóka épülne, mondta el Lukácsházi Gergely, a közösségi tervezési alkalmakat lebonyolító Urban Dialog Kft. ügyvezetője. A Kálvin János parkban a gördeszkások területét bővítenék, míg a játszótérre padokat, asztalokat és új eszközöket helyeznének ki. A Deák iskola előtti téren az iskolához közelebb fekvő zöldterületen új játszótér épülhet, és fejlesztenék az Aradi vértanúk utca melletti sportpályát is új utcabútorokkal, mászófallal.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget