Dizájn és a fotóművészet gyerekeknek – Workshop Veszprémben

Élményszerűen ismerkedhettek meg a dizájn és a fotóművészet alapjaival gyermekek egy EKF-által támogatott workshopon.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az utóbbi két hónapban tartott három alkalomból álló foglalkozássorozat zárórendezvényét a napokban tartották a Dubniczay-palotában. A workshopnak öt helyszíne volt a patinás épületben: az építész-formatervező foglalkozáson papírsárkányokat készítettek a résztvevők.

A második állomáson textiltervező foglalkozást tartottak, amelyen koronákat és öltözetkiegészítőket terveztek papírból a gyermekek. A fotószakkörön az instax fotózással ismerkedhettek meg a résztvevők: épületrészletekről készült fotókat állítottak össze egy nagy képpé. A negyedik állomáson egy animációs workshopon állóképeken mozgatták meg a tervezett sárkányt egy alkalmazás segítségével, míg az ötödik helyszínen szintén egy fotószakkör működött, ahol egy elképzelt mesevilág volt a téma, és amelynek részeként portrékat készítettek egymásról a résztvevők, mondta el Berta-Szénási Panna művelődéstörténeti kutató, aki a workshopok főszervezője.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hozzátette, mindhárom programjukon építettek a veszprémi kultúrtörténeti hagyományokra: először Verancsics Faustus történetére, a második rendezvényen a kékfestő hagyományokra, míg a napokban tartott rendezvényen a veszprémi papírmívesek és könyvkötők előtt tisztelegtek.

Berta Barna, a rendezvényt szervező Design és Egészségmodell Egyesület (DEMO) elnöke, formatervező elmondta, a foglalkozásokat művészeti karok hallgatói és oktatói, valamint fiatal művészek vezették. Felidézte, 14 éve működik a program, amely eredetileg a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen gyermekfoglalkoztató projektjeként indult. A foglalkozással az elmúlt közel másfél évtizedben országszerte és a határokon túlra is jártak, például Sepsiszentgyörgyön, Beregszászon vagy Zentán is megvalósították a programot. A Veszprémben élő házaspár az elmúlt hetekben először szervezte meg lakóhelyén a foglalkozásokat, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában