Egykori és jelenlegi refisek találkoztak

A tehetség nem érdem, ajándék, de kötelez. Istennek, hazának, tudománynak. E két jelmondat határozza meg leginkább értékrendjét a református kollégiumnak, mely öregdiákjait látta vendégül a hétvégén.

Laskovics Márió

Az alapításának 490., újraindulásának 30. évfordulóját ünneplő Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Mű- vészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona (Refi) második alkalommal tartotta meg a Pápai Exrefis Találkozóját múlt hétvégén.

A háromnapos rendezvény sportprogrammal kezdődött pénteken, szombat délelőtt Kovács Péter egykori igazgató fotóiból, valamint volt képzőművészeti tagozatos diákok alkotásaiból nyílt kiállítás az iskolában.

Hivatástalálkozók, beszélgetések után gálaestet rendeztek a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. A főszervező Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntőjét követően Baráth Julianna igazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta, az erőt koptató hétköznapokban hűséggel, olykor fáradtan, kétségek közt végzett munka után szükség van a megállásra, a hálaadásra, az örömre.

– A közel 500 év alatt sokszor gondolták el emberek, hogy miként kellene eltüntetni a föld színéről a kollégium intézményeit, mi mégis itt vagyunk. E csoda titka Jókai találó jelmondata: Istennek, hazának, tudománynak; illetve az Isten összetartó kegyelme. Formálisan valóban zárva volt hosszú évtizedekig a református gimnázium, de a lelkekből nem lehetett kitörölni, ott élt a volt tanítványokéban, akik továbbadták gyermekeiknek – fogalmazott az igazgató.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hálát adott a kollégium megújult intézményeiért: a Tudományos Gyűjteményekért, a levéltár országos hírű kutató-történészi munkájáért, a könyvtárért, a múzeumért, a teológiáért, a Tánc-Lánc művészeti iskoláért és a 30 éve újraindult iskoláért.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a kollégiumhoz való kötődéseivel kezdte felszólalását. Mint mondta, mindkét gyereke itt tanult. Felidézte, az első demokratikus önkormányzat 1990. október 26-i alakuló ülését követő munkaülésen született meg a döntés, hogy tervet dolgoznak ki a kollégium újraindítására. A kezdeményezők közül kiemelte Kövy Zsoltot, Bujáky Miklóst és Nagy Lajost.

A műsorban jelenlegi és egykori diákok léptek fel. Holb Enikő zongorán, Vörös Szilvia operaénekes – Eisenbeck Ágota kíséretével – hangjával varázsolta el a közönséget. Képzeletbeli osztálytalálkozós em­lékidézés után a Pannonium Orchester zenekar dala kapott nagy ovációt, a Refis bábozda Villon Haláltánc-balladáját dolgozta fel.

A tantestület új díjat alapított. A tiszteletbeli polgári cím azoknak adományozható, akik nem lehettek az intézmény tanulói, de annak gyarapodása érdekében a pedagógiai munka vagy a növendékek támogatása révén kimagasló érdemeket szereztek. A díszoklevelet és az eperfát ábrázoló kitűzőt Kövy Rózsa és Szőllősy Szabolcs vette át. A. Tóth Gábor Sándor és Jókay Károly pedig december 10-én veheti át az elismerést.

A találkozó részeként hálaadó istentiszteletet is tartottak vasárnap a református templomban Steinbach József püspök igehirdetésével, Márkus Mihály nyugalmazott püspök emlékbeszédével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában