diaszpóra

2021.10.19. 20:00

Előtérben a közösségépítés és a társadalomfejlesztés Taliándörögdön

A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület Látópont Címeket adott át a Dunántúlról sikeresen pályázó szervezeteknek kedden a kultúrházban.

Tóth B. Zsuzsa

Hoffner Tibor (jobbról) a KÖSZI szakmai vezetője mutatja be a helyi mosókutat a székesfehérvári csoportnak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egyesület elnöke, Baloghné Uracs Marianna köszöntő beszédében elmondta, hogy céljuk a Kárpát-medencei és a diaszpóra magyarság közösségi művelődésének fejlesztése, népszerűsítése, az utánpótlás biztosítása érdekében fiatal szakemberek számára szakmai programok szervezése. Ennek keretében hirdették meg a Látópont pályázatot, amelynek köszönhetően mára országosan mintegy 50 szakmai szervezet vált jogosulttá a Látópont cím viselésére. – Olyan közösségi kezdeményezések, jó gyakorlatok találhatók ezen szervezetek munkájában, melyeket a közművelődés, közösségi művelődés területén dolgozó szakemberek saját munkájukban adaptálhatnak – mondta az elnök. A két pályázati kör nyertes szervezetei egy részének Taliándörögdön adták át az elismerést, a Tiszán túli és határon túli szervezetek képviselői Noszvajon vehetik át azt.

Szedlacsek Emília a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója és az egyesület elnökségi tagja arról beszélt, hogy munkája örömteli pillanatai, amikor szakmai előrelépést jelentő kezdeményezések részese lehet, díjazásokon hevet részt. – Jót, s jól tenni nagy kihívást jelent, de talán az a legnagyobb feladat, hogy azt megtartsuk egész életünkön át. A fiatal egyesület olyan új dolgot indított el a közművelődésben, amely példa nélküli. A fiatal szakemberek munkát akarja segíteni, hogy vegyék észre a lehetőséget, amely segíti a munkájukat. Ehhez kell a Látópontokon való találkozás, azok megismerése – mondta az igazgató.

Oszkai Réka a sümegi Kisfaludy művelődési központ vezetője veszi át a Látópont Címet Szedlacsek Emíliától Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Látópont Cím ötletgazdája, a Látópont munkacsoport vezetője Jantyik Zsolt vallotta. hogy a díj sokkal többet jelent az oklevélnél. – Hiszem, hogy társadalmunkat a közösségek erősítésével kell megtartani és örökíteni a kultúra eszközével – mondta Jantyik Zsolt.

A vendégeket a települést bemutatva Mohos József polgármester üdvözölte, majd a helyi Népdalkör előadását követően vehették át a jogosultak a Látópont Címeket. Megyénkből a veszprémi Agóra kulturális központ, a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a helyi Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI), Nyárád község önkormányzata.

Hoffner Tibor (jobbról) a KÖSZI szakmai vezetője mutatja be a helyi mosókutat a székesfehérvári csoportnak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A nap folyamán a házigazda KÖSZI mutatkozott be és a vendégek ízelítőt kaptak Taliándörögd értékeiből Szőke András bemutatásában. A két napos eseményen bemutatkozik a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat és szakmai felkészítő programot tartanak a Látópont projekttel kapcsolatban. Bemutatják a Látóút pályázatot, arról beszélgetnek a résztvevők, hogy miként kommunikálják saját jó gyakorlataikat, valamint saját látóút tervet állítanak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában