Október hatodika

2021.10.07. 06:50

Emelkedett gyász – Megemlékezés és koszorúzás Veszprémben

Az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulóján tartott megemlékezést és koszorúzást az önkormányzat szerdán.

Marton Attila

Céltudatos, tiszta emberek voltak az aradi tizenhármak, akikről példát kell vennünk – hangsúlyozta beszédében Brányi Mária veszprémi alpolgármester (Fidesz–KDNP). Felidézte, a forradalom és szabadságharc 1848 tavaszán fényesen kezdődött, azonban másfél évvel később Aradon a magyar golgotával végződött – utalt az alpolgármester Kossuth Lajosra, aki így nevezte Aradot leveleiben.

Brányi Mária alpolgármester emlékezik Fotó: Penovác Károly/Napló

– Ami büszke öröm 1848. március 15-ében, az megrendülés, dráma, emelkedett gyász 1849. október hatodika történetében.

– Igaztalan, erőszakkal kimért ítélet eredményeként végezték ki ezen a napon Aradon az 1848–49-es szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét, és aznap hajtották végre Pesten gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnök halálos ítéletét. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt – fogalmazott a veszprémi alpolgármester. Brányi Mária megjegyezte, több mint 1100 éve él a magyarság a Kárpát-medencében, ahol a maga erejéből maradt fenn.

A megemlékezésen Márta Attila, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja verset mondott, Kruppa-Jakab Éva népdalokat énekelt. A rend­ez­- vényen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget