Október hatodika

2021.10.07. 06:50

Emelkedett gyász – Megemlékezés és koszorúzás Veszprémben

Az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulóján tartott megemlékezést és koszorúzást az önkormányzat szerdán.

Marton Attila

20211006 Veszprém megemlékezés és koszorúzás az aradi vértanúk Török Ignác utcai emlékművénél Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Céltudatos, tiszta emberek voltak az aradi tizenhármak, akikről példát kell vennünk – hangsúlyozta beszédében Brányi Mária veszprémi alpolgármester (Fidesz–KDNP). Felidézte, a forradalom és szabadságharc 1848 tavaszán fényesen kezdődött, azonban másfél évvel később Aradon a magyar golgotával végződött – utalt az alpolgármester Kossuth Lajosra, aki így nevezte Aradot leveleiben.

Brányi Mária alpolgármester emlékezik Fotó: Penovác Károly/Napló

– Ami büszke öröm 1848. március 15-ében, az megrendülés, dráma, emelkedett gyász 1849. október hatodika történetében.

– Igaztalan, erőszakkal kimért ítélet eredményeként végezték ki ezen a napon Aradon az 1848–49-es szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét, és aznap hajtották végre Pesten gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnök halálos ítéletét. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt – fogalmazott a veszprémi alpolgármester. Brányi Mária megjegyezte, több mint 1100 éve él a magyarság a Kárpát-medencében, ahol a maga erejéből maradt fenn.

A megemlékezésen Márta Attila, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja verset mondott, Kruppa-Jakab Éva népdalokat énekelt. A rend­ez­- vényen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában