a nemzetért és Európa szabadságáért

2021.10.06. 20:00

Emlékezés Balatonfüreden: „Arad szimbólum lett”

Arad a hősies küzdelem utáni megtorlás szimbóluma lett. Az aradi 13 emléke ennek ellenére nem tragikus: a hősök emléke 172 év távlatából is bátorít, ösztönöz, követendő példát mutat az utókornak. Ha ilyen kiváló emberek áldozták életüket a nemzetért és Európa szabadságáért, akkor nekünk is méltónak kell lenni hozzájuk!

Kovács Erika

20211006 Balatonfüred emlékezés az aradi vértanúkra Balatonfüredi Református Általános Iskola diákjainak műsora és Rojtos Norbert igazgató Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Így fogalmazott Rojtos Norbert, a Balatonfüredi Református Általános Iskola igazgatója, önkormányzati képviselő a füredi Eötvös Loránd Általános Iskolában, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi emlékünnepségen. Hozzátette, nemzetünk történelmének egyik kiemelkedően fájó, tragikus színhelye Arad. Emlékezünk a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, és babérkoszorú helyett bitófa, vagy enyhébb büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül.

Elhangzott, a 13 aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét. Jókai szavaival élve, egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat, származásuktól függetlenül. Így állt ki hitéért, elveiért, a szabadságért német, szerb, magyar és örmény, paraszti származású, városi polgár és gazdag arisztokrata, akik hősök voltak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szónok felidézte, a halálra ítélt aradi tábornokok soha nem a földi ítéletet tartották szem előtt, hanem az égi ítéletet. Hogy miként állnak Isten színe előtt, erről tesznek bizonyságot utolsó mondataik, cselekedeteik. Elhivatást éreztek egy eszme, egy nemes ügy véghezviteléért, és ettől még a földi ítélet sem tudta eltántorítani őket.

- Mit üzennek nekünk az aradi események, és miben mutat példát az aradi 13 öröksége? – kérdezte az igazgató, majd megjegyezte, mintát adtak bátorságból, hazaszeretetből, összetartozásból, egyikük sem ingott meg a vég óráiban sem. Egyetértésben, közös célért egy akarattal vállalták sorsukat, nem lázadtak ellene, büszkén néztek szembe vele, vállalva a halált. Az aradi tábornokoktól megtanulhatjuk, miként vigyázzuk kultúránkra, nyelvünkre és legyünk büszkék keresztény-nemzeti hagyományainkra.

- Adjon Isten bölcsességet ahhoz, hogy felismerjük felelősségünket a múlt értékeinek őrzésében, tudjuk egyetértésben továbbadni értékeinket a jövőben is – mondta a szónok.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnepi gondolatok után szép műsort adtak a református iskola diákjai Diénes Melinda és Farkas Judit pedagógusok felkészítésében. A program az Aradi vértanúk parkjában folytatódott, ahol a város vezetése, mások mellett Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen.

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kíméletlen megtorlás követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában