Erőt meríthetünk hősies áldozatukból – Megemlékezés Zircen

Ma is nemzeti megmaradásunk a tét, jelenkori küzdelmeinkhez is erőt meríthetünk az aradi tizenhárom áldozatából. Napjainkban is egyfajta szabadságharc zajlik, amelynek csataterén a magyar nemzetért, a magyar közösségért kell harcolnunk.

Kelemen Gábor

A megemlékezés résztvevői a Szózatot éneklik. Balról jobbra: Ottó Péter polgármester, Viziné Horváth Judit jegyző, Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész, Vecsey Katalin református lelkész és Kiss Gábor Péter ciszterci atya

Fotó: Kelemen Gábor

Viziné Horváth Judit, Zirc jegyzője fogalmazta meg ezeket a gondolatokat az aradi vértanúkra emlékező főhajtáson a városházán. – A történelmi múltunk adott, amelybe kapaszkodni lehet, hogy amikor a szabadságot veszélyben érezzük, azt ne tűrjük szó nélkül. Magyarként megmaradni csak összefogással, elkötelezettséggel és erős hittel lehet, a szabadságunkért pedig minden nap tennünk kell – hangsúlyozta a jegyző.

Mint mondta, nekünk létfontosságú az emlékezet, mivel ez jelenünket és nemzeti identitástudatunk révén jövőnket határozhatja meg. A magyar nemzet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt megérezte az összetartozást, és az aradi vértanúk (miközben német, örmény, osztrák, szerb és horvát gyökerekkel is bírtak) életüket áldozták a magyar nemzet függetlenségéért. – Emlékük nem megfélemlít, hanem bátorít bennünket.

Balról: Ottó Péter polgármester, Viziné Horváth Judit jegyző, Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész, Vecsey Katalin református lelkész és Kiss Gábor Péter ciszterci atya Fotó: Kelemen Gábor

 

Hazaszeretetük, küzdelmük, áldozatvállalásuk folyamatosan él őseinkben és bennünk. Igyekeznünk kell méltónak lenni hozzájuk – húzta alá Viziné Horváth Judit.

A megemlékezésen versmondással közreműködtek a helyi gimnázium diákjai, Börcsök Nikoletta és Németh Nikoletta. A főhajtás végén az önkormányzat, az egyházak és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, és mécsest is gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában