Lerakták az alapkövet

2021.10.15. 06:50

Február végére elkészülhet a balatonalmádi bölcsőde

Lerakták az alapkövét a régóta várt bölcsődének: az ötcsoportos, 66 fő befogadására, ellátására alkalmas intézményre 550 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat az Európai Uniótól és a magyar államtól.

B. Virág Rita

Az alapkő ünnepélyes larakása. A képen Kuti Attila, Beckerné Sabján Ottília, Kontrát Károly és Kepli Lajos

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az önkormányzat a korábban az óvodának helyet adó Kánya-villában és a mellette található lapos tetős épület átalakításával alakítja ki a bölcsődét. Az intézményben helyet kap három tizennégy fő, valamint két tizenkét fő befogadására alkalmas csoportszoba. A projekt része természetesen az akadálymentesítés is, illetve figyelmbe veszik az energiahatékonysági szempontokat is, így az épületegyüttest napelemes rendszerrel látják el. Ezeken kívül a játszóudvart is felújítják.

Kepli Lajos, Almádi polgármestere emlékeztetett, hogy még az előző képviselő-testület nyújtotta be a pályázatot, így természetesen a korábbi városvezetés is részese a sikernek. Kitért rá, a koronavírus-járvány és egyéb okok miatt később tudták elindítani a kivitelezést, mint szerették volna, azonban, ha minden jól megy, február végére lezárulhatnak a munkálatok, és márciusban megtarthatják a megnyitót.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője elmondta, még az előző képviselő-testület és az Aranyhíd Polgári Egyesület kereste meg, hogy támogassa az elképzelést. Hozzátette, amikor 2020 februárjában megnyerték a pályázatot, nem hitte volna, hogy tizenhét hónap után még csak az alapkőletételnél tartanak majd, de reményét fejezte ki, hogy valóban befejezik a munkát 2022. február végére.

- Egy ekkora városnak, mint Balatonalmádi, nagy szüksége van a bölcsődére. A kormány családpolitikájának egyik fontos alappillére az új bölcsődék létrehozása. Támogatjuk a családalapítást, az édesanyák munkába való visszatérését, hiszen a magyar jövő alapja a magyar gyermek. Almádi gyarapodó, fejlődő, gazdagodó város, amely megérdemli a bölcsődét – fogalmazott.

Az alapkő ünnepélyes larakása. A képen Kuti Attila, Beckerné Sabján Ottília, Kontrát Károly és Kepli Lajos Fotó: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly kiemelte, az elmúlt időszakban számos fontos projekt valósult meg a településen, kezdve az új rendőrkapitányság kialakításától az új Magocskák óvoda és az új szabadtéri sportközpont építéséig. Egymilliárdos vagyont kapott a város a felújított Kolostorral és Magtárral. A közeljövőben pedig 400 milliót fordíthat útfelújításra, 100 milliót pedig egy multifunkciós csarnok előkészületeire. Tovább fejlesztik a strandokat is.

- Bízom benne, hogy azok a tervek is megvalósulhatnak, amelyeket a képviselő-testület kitűzött még maga elé – zárta gondolatait.

Ezt követően Kontrát Károly, Kepli Lajos, Beckerné Sabján Ottília intézményvezető és Kuti Attila, a beruházást végző cég képviselője elhelyeztek egy hengert az előre kialakított, föld alatti résbe. A hengerben az óvodások rajzaival állítanak emléket az alapkőletételnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában