veb ekf 2023

2021.10.02. 06:50

Festmény állít emléket az Alsóörs-Veszprém vasútvonalnak

Nagyméretű mozdonyportré díszíti péntektől Balatonalmádiban az egykori Alsóörs-Veszprém helyiérdekű vasút hídjának még ma is álló pillérét. Döme Péter Balatonalmádiban élő festőművész alkotása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával készült el.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Már több mint 50 éve nem jár a helyiérdekű vasút Balatonalmádi és Veszprém között, az almádiak mégis nosztalgiával emlékeznek rá, és a vasút részben megmaradt építményei ma is szerves részét képezik Balatonalmádinak.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A festmény péntek délutáni avatásán Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a sok szállal kötődő helyi közösségek erejének fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy a 2023-as Kulturális Főváros egyik alapcélja éppen ezeknek a helyi közösségeknek, művészeknek erősítése, támogatása. – Közel 50 évvel ezelőtt a Bakonyt és a Balatont összekötő Veszprém-Alsóörs vonal megszüntetését traumaként élték meg a helyiek, a veszprémiek és a balatoni térségben élők is, és ez a mai napig fájó emlék számukra. A vasútvonalhoz köthető személyes történetek miatt ennek a fali festménynek különösen nagy jelentősége van. Fontos, hogy életben tartsuk a hagyományokat – mondta köszöntőjében Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor kormánybiztos és Körmendi György, az Aranyhíd egyesület társelnöke, háttérben a régi híd pillére a műalkotással Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület másfél évvel ezelőtt kérte fel Döme Pétert, a városban élő és alkotó festőművészt, hogy álmodja meg és alkossa meg a több mint hét méter hosszú és csaknem három méter magas emlékfestményt. A festmény modellje, a 375.680-as számú gőzmozdony a vasútvonal egy másik szakaszán, a balatonalmádi-öreghegyi vasúti hídon áll. A kép mostantól az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, pontosan ott, ahol a Balaton partjára futottak le a sínek, emlékeztet az egykor népszerű, a Bakonyt és a Balatont összekötő vasútvonalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában