Jön a fűtési szezon

2021.10.07. 11:30

Felkészülten várják a szolgáltatók a hideg időjárást

Az enyhe időjárás miatt egyelőre kevesen kérték a távfűtés elindítását a megyében.

Tóth B. Zsuzsa, Szijártó János, Marton Attila

20211005 Veszprém Hőerőmű. lengyel János fűtő állítja a gépeket. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ajkán a Bakony Távhő Kft. összesen 7569 felhasználó (7088 lakossági és 481 egyéb díjfizető) számára biztosít távhőszolgáltatást és használati meleg vizet. Erről a cég nevében Borbola Terézia tájékoztatta lapunkat, aki kiemelte, hogy a távfűtés kényelmes, biztonságos megoldás, és környezetvédelmi szempontból is a legjobb választás a városban élők számára. Nincs kémény­erdő a házak tetején, nincs szabálytalan égetés.

Mint megtudtuk, Ajkán a távfűtés rendszerében jelentős változás, hogy a Sportváros Nonprofit Kft., a Magyar Labdarúgó-szövetség előírásainak megfelelően fűtött futballpályát létesített, amelynek hőellátását szintén a szolgáltató végzi. Bár egyetlen felhasználóról van szó, a futballpálya 1,2 megawattos igénye jelentősnek számít, ugyanis a hőtermelő Bakonyi Erőmű Zrt.-nél az egész városra lekötött hőteljesítménye 40 MW.

A sportpálya hőteljesít­mény-igénye ennek három százalékát teszi ki. Emellett az ajkai erőműben nagyszabású kazánfelújítás fejeződött be az idei év első felében, ami az erőmű komplex modernizálási programjának egyik legfontosabb lépése. Az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. várakozásai szerint a rekonstrukció révén tovább javul az erőmű környezetvédelmi teljesítménye. A városban valamennyi hőközpont időjárás-követő szabályozással rendelkezik, az értékesített hőenergia hitelesített hőmennyiségmérőkkel mért. Megrendelés esetén – a fűtési időszakon kívül is – bármely hőközponti területen tudják biztosítani a fűtésszolgáltatást, ha az adott hőközpontban vagy ahhoz kapcsolódó épületekben nem végeznek éppen akkor javítást, karbantartást.

Kazánt szabályoz Veszprémben, a Haszkovó úti hőközpontban Lengyel János fűtő
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A jogszabályilag előírt hivatalos fűtési időszak szeptember 15-én kezdődött el, míg a folyamatos fűtésszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart – közölte érdeklődésünkre Czékmány Péter, a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. Felidézte, idén már szeptember 15-e előtt is elindították a fűtést kérésre egy orvosi rendelőben és egy bölcsődében. Az igények egyelőre szórványosan érkeztek, az intézmények mellett mintegy harminc lakóépülettől érkezett kérés a szolgáltatás elindítására. Amennyiben három egymást követő nap 12 Celsius-fok alatt marad a középhőmérséklet, automatikusan elindítják a fűtésszolgáltatást, emelte ki az igazgató.

A fűtés beindítása előtti tudnivalókkal kapcsolatban elmondta, fontos, hogy a társasház fűtési rendszere légtelenített állapotban legyen. Ezt a társasházi képviseletnek kell elvégeztetni arra jogosult szakcéggel. A VKSZ Zrt. 44 társasház hibaelhárítását látja el szerződéses alapon. Ezeken a helyeken már megtörténtek a légtelenítések. Czékmány Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a légtelenítés során a radiátor szabályozó szelepe nyitva kell hogy legyen. Veszprémben több mint 8200 felhasználó veszi igénybe a távfűtési szolgáltatást. A megyeszékhelyen 125 távfűtött épület (95 társasház és 30 egyéb intézmény) van, amelyeket négy hőtermelő körzet (hőkörzet), kazánház (Haszkovó, Ördögárok, Cserhát, Stadion) lát el energiával.

Tapolcán eddig csak néhány társasház és egy intézmény kérte a fűtést – tudtuk meg a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől, Gáspár Andrástól. A fűtést egyelőre délutánonként indítják és a reggeli órákig biztosítják. A szolgáltató felkészült rá, hogy a városban bárhol megkezdje a fűtést, ahol kérik a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában