Kiadvány készült veszprémi intézmény- és cégvezetők álmairól

A Városháza Kossuth terme adott otthont szerdán az Irány Európa élmezőnye című kiadványt bemutató workshopnak.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula: A számok mögött minőségi élet van

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Veszprémben születtem. Ide jártam bölcsődébe, óvodába, iskolába, és a Pannon Egyetemet is annak idején úgy jelöltem meg, hogy mindegy, hogy hová vesznek fel, csak Veszprémben tudjak maradni – jelentette ki köszöntőjében Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Úgy vélte: a veszprémiek szeretik „megélni” a várost, amely számunkra nagyon sokat tud adni.

– Szerelmes vagyok Veszprémbe, és akik itt ülnek a teremben, ugyanezt mondanák. A kiindulási pontunk az, hogy egy csodálatos városban lakhatunk, ahol nagyszerű közösségek működnek – fogalmazott Ovádi Péter.

Az országgyűlési képviselő felelevenítette azt is, amikor dózsavárosi gyerekként ment a régi vidámparkba, amihez sokáig nem akartak hozzányúlni, és bizony nem igazán volt szép. Mára viszont az ország egyik legszebb sétaútvonala lett a Séd völgye.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere megnyitójában azt foglalta össze, hogy miért szervezték meg a workshopot. Elárulta, tavaly száz intézmény- és cégvezetőt kerestek meg azzal, hogy „álmodjuk meg közösen Veszprémet”, hiszen 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé szeretne tartozni Veszprém. – Ők azóta megírták esszéiket, melyeket csokorba gyűjtöttünk és kiadványba szerkesztettünk – mondta.

Porga Gyula: A számok mögött minőségi élet van Fotó: Pesthy Márton/Napló

Beszélt a rendszerváltás utáni első 15 évről, ami szerinte Veszprémben az állandóság jegyében telt. Az akkori költségvetésben beruházásokra 10 milliárd forintot költött a város, a második 15 esztendőben ez már 100 milliárd volt. Nehéz összevetni az akkori és a mostani összegeket, ám az is látható, hogy míg korábban 15-20 százalék volt a fejlesztések aránya, ez az elmúlt években megfordult, volt, hogy több fejlesztést hajtottak végre, mint amennyit működésre költöttek.

– Az elmúlt időszakban végrehajtott beruházásokat a közösséggel egyetértésben folytattuk le – mondta Porga Gyula. A városvezető szerint az elmúlt időszak beruházásaival azt is elérték, hogy ma Veszprém Magyarország legélhetőbb városainak egyike. Ám ez nem elég, ugyanis Európa élmezőnyét is szeretnék célba venni. – Ez azért fontos, mert a számok mögött minőségi élet van – mondta.

A megnyitó után Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem docense, Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Smiló Dávid építész tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában