Ünnepség és koszorúzás

2021.10.01. 14:00

Laktanyájuk névadójára emlékeztek a várpalotai katonák

Ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek a napokban Kossuth Lajosra, laktanyájuk névadójára az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) katonái.

Szabó Péter Dániel

Az év altisztje díjjal kitüntetett Németh Norbert főtörzsőrmester fogadja Oszlánszki Béla központparancsnok gratulációját a várpalotai Kossuth laktanyában

Fotó: Szabó Péter Dániel

Szeptember 19-e különleges nap az alakulat életében, hiszen 219 éve ekkor született Kossuth Lajos, akinek nevét 1952 óta viseli büszkén a várpalotai laktanya, s 1993-ban e napon kapta meg az MH BHK jogelőd katonai szervezete a legnagyobb megbecsülést jelentő csapatzászlót is.

A kiképző központ parancsnoksága tizenegy esztendeje határozta el, hogy a névadó tiszteletére emlékfalat alakít ki a laktanya bejáratánál. A bakonykúti és a táborfalvai kiképzőbázis szakemberei mellett sokat tett az ügyért Nesó Sándor csont-, szaru- és fafaragó népi iparművész, aki Kossuth önarcképének faragott mását készítette el, de az emlékfalat díszíti immár három esztendeje Körmendi Béla őrvezető fafaragása is.

Az alakulat napján a hagyományoknak megfelelően az év tisztje, altisztje, legénységi katonája és honvédelmi alkalmazottja elismerések átadására is sor került. Az elmúlt időszakban kiemelkedő munkájuk elismeréseként Czippán Dávid főhadnagy, Németh Norbert főtörzsőrmester, Podhorszki Dávid tizedes és Svehlik László honvédelmi alkalmazott vehette át az elismerő oklevelet és a tárgyjutalmat Oszlánszki Béla ezredestől, az MH BHK központparancsnokától.

Az év altisztje díjjal kitüntetett Németh Norbert főtörzsőrmester fogadja Oszlánszki Béla központparancsnok gratulációját a várpalotai Kossuth laktanyában Fotó: Szabó Péter Dániel

Hír még a várpalotai alakulattal kapcsolatban, hogy a múlt hét elején a 8-as számú főúton a szalagkorlátnak ütközött egy autó, ahol az MH Bakony Harckiképző Központ két katonája nyújtott segítséget. A baleset helyszínére elsőként kiérkező Hegedüs Gábor százados és Podhorszki Dávid tizedes – az elsősegélynyújtás szabályait ismerve – azonnal megkezdte a sérült sofőr ellátását, és a mentőszolgálat riasztott egységének kiérkezéséig felügyelték állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában