Partneriskolai program a nyelvi képzés elősegítésére

A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) tagintézményei mellett a megye más iskolái – összesen tizenkettő – az ELTE Origó Nyelvi Centrum partneriskolájává válnak.

Juhász-Léhi István

Szathmáry Árpád, a veszprémi közgazdasági iskola igazgatója, Horváth Miklós, Kavalecz Gábor és Antoni Györgyi a sajtótájékoztatón

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Horváth Miklós ügyvezető a veszprémi vizsgahelyként működő Insedo részéről a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum könyvtárában rendezett sajtótájékoztatón elmondta, szoros a kapcsolatuk a vizsgára felkészítő tanárokkal, ugyanakkor úgy érzik, nincs rendszerbe foglalva a folyamat. Szervezettebb formába vágytak, ezért örömmel csatlakoztak az ELTE Origó Nyelvi Centrum programjához.

Antoni Györgyi, a nyelvi centrum ügyvezetője arról beszélt, hogy programjuk három éve kezdődött, szemben az Origóval, amely fél évszázados múltra tekint vissza. A programról elmondta: a cél az, hogy közelebb kerüljenek az iskolákhoz, amiből még számszerűleg nincs sok náluk. Ennek több oka is van: egyrészt szeretnék a szakmai színvonalat tartani, ami miatt nem tud, nem csatlakozhat bárki, másrészt a pandémia miatt sokkal nehezebben tudtak az iskolákhoz eljutni. Megerősítette, sok változtatást szeretnének elérni, amiben a visszacsatolásoknak hatalmas szerepük van, amit a referenciaiskolák és a partnerintézmények révén remélnek, hiszen az úgynevezett junior vizsga jó alkalom arra, hogy a diákok tét nélkül megszokják a vizsgázást. Ebben a számonkérésben nincs sikertelen vizsga, ellentétben az akkreditált vizsgáikkal, hanem mindenki kap egy nyelvvizsga-bizonyítványt, amelyben a százalékos értékek lesznek alacsonyabbak vagy éppen magasabbak, attól függően, hogy milyen készségből mit értek el a tanulók.

Szathmáry Árpád, a veszprémi közgazdasági iskola igazgatója, Horváth Miklós, Kavalecz Gábor és Antoni Györgyi a sajtótájékoztatón Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója azt hangsúlyozta: bíznak abban, hogy az együttműködés gyümölcsöző és hosszú távú lesz. Szakmai vonalon számukra az oktató-továbbképzés is fontos, mert fejlődni mindig lehet, tette hozzá.

Az alábbi intézmények írták alá a partnerprogramot: Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola, Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Thury György Gimnázium, VSZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum, III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Technikum és AMI, Türr gimnázium, Ajkai Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Gimnázium, VSZC Öveges József Technikum és Kollégium, Nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskola, Városlődi Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Pétfürdői Horváth István Általános Iskola, VSZC Jendrassik–Venesz Technikum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában