lesencetomaji állatkínzás

2021.10.18. 11:30

Megismétlődött a balotaszállási eset – Rolómadzaggal húzta hazáig kutyáját

Ahogy korábban megírtuk, a Tapolcai Rendőrkapitányság egy 63 éves lesencetomaji férfi ellen folytatott büntetőeljárást. Az ügyben megszólalt az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, akik a helyszínen segítették a rendőrség munkáját.

Horváth Virág

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

Lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre 2021. május 29-én az esti órákban arról, hogy Lesencetomajon egy kutyát, a nyakára hurkolt kötéllel vonszolt egy férfi – számolt be a Veszprém Megyei Rendőrség honlapja.

Ahogy arról beszámoltunk, a kiérkező járőrök adatgyűjtést végeztek, aminek eredményeképpen látókörükbe került egy 63 éves helyi férfi, akit lakcímén vontak intézkedés alá. A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy a kutyája aznap elszökött, és miután megtalálta, kötelet tett a nyakára, majd azzal húzta haza.

A járőrök az intézkedés során egy elpusztult ebet találtak. A 63 éves férfit a rendőrök elfogták, a Tapolcai Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi ellen állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás, melyben a beszerzett szakértői vélemény alátámasztotta, hogy az állat elpusztulását a kötél által történő szorítás, illetve fulladás okozta.

Az U" target="_blank" rel="noopener noreferrer">ltimátum Állatvédelmi Alapítvány a közösségi médiában szólalt meg az ügyben. Ahogy írták, május 29-én ők voltak kint a lesencetomaji állatkínzás helyszínén. Mivel bűnügyi eljárás indult aznap éjjel, így akkori posztjukban nem írhattak az esetről bővebben.

Megismétlődött a balotaszállási állatkínzás cselekménye, de ezúttal nem autóval, hanem puszta kézzel. A tulajdonosa rolómadzagra kötve, a nyakánál fogva hazáig vonszolta elszökött kutyáját, mert dühös volt rá. A rolómadzag csak egyre szorult, engedni nem tudott, így ez az állat pusztulását okozta. Megfulladt…

A szemtanuk értesítették a Rendőrséget, akik a rendszerükben látott együttműködési megállapodás miatt minket hívtak segítségül az éjszaka közepén. Mivel bűnügyi helyszínen Alapítványunk eseti szakértő és tanácsadó, ezért ránk hagyatkozva folyt az eljárás. Hogy bizonyosságot nyerjen a szándékosság, még aznap elindultunk szegény kutyus tetemével Budapestre, a Nébih központjába, boncolásra. Alapítványunk hetekkel később levelet kapott az eredményről. A boncolás vissza igazolta, hogy a 6 éves ivaros kan, Német Juhász jellegű kutya halálát fojtásból eredő fulladás okozta, mert egyébként makk egészséges volt… A jegyzőkönyvben egyértelműen leírták, hogy a nyak körüli bevérzések, fulladás és a keringés összeomlása okozta a halált.” – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">áll az állatvédők facebook oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában