Megjelent a Szélesvíz új lapszáma

Immár nyolc éve örökíti meg méltóságteljesen, a város történéseinek egyfajta esszenciájaként az aktualitásokat és az elszármazottak érdemeit a Szélesvíz folyóirat.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz főszerkesztő és Áldozó Tamás polgármester a városi folyóirat új lapszámának bemutatóján

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szélesvíz, Pápa város irodalmi-kulturális-tudományos folyóirata VIII. évfolyamának második, őszi lapszámát mutatták be kedden a Városházán. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, már az első megjelenéstől meggyőződésük, hogy egy ekkora város hagyományai feltétlenül indokolnak egy ilyen periodikát, amit számonként újra és újra meg lehet tölteni művészi igényességű tartalommal. A városvezető elárulta, az önkormányzat nevében reprezentációként ajándékozni is szokott belőle.

– A számok időtállók, illetve szépen mutatják a város elmúlt nyolc évének történetét egy méltóságteljes, helyi értékteremtő és -közvetítő, értelmiségi oldalról. Egyfajta esszenciája az aktualitásoknak. Mátyus Aliz főszerkesztő remekül tudja összefogni azon szerzőket, akik a Szélesvízben publikálni szeretnének – fejezte ki elismerését.

Mátyus Aliz a kiadványt ismertetve elmondta, nagyon jóleső érzés, hogy máig vannak olyan olvasók, akik végigolvassák a számokat. Külön öröm egy olyan szám elkészülte, amely az Ünneplő város rovatban az Eucharisztikus Világkongresszussal és annak pápai vonatkozásaival kezdődik, valamint amely kitartóan e ritkán elérhető szellemben képes maradni.

Mátyus Aliz főszerkesztő és Áldozó Tamás polgármester a városi folyóirat új lapszámának bemutatóján

A főszerkesztő, aki saját osztálytalálkozójáról, egy ilyen összejövetel fontosságáról írt, kiemelte, hogy Csapó Gyula, pápai zeneszerző, pedagógus szülők gyermekeként először szólal meg a lapban, a zeneszerzés örömeiről. Somfai Balázs a Schwenczel-rétről írt tudományosan és udvariasan. A Köztünk élnek – Köztünk éltek rovatban Venczel Csaba búcsúztatja Bognár József pedagógust, a Tarczy iskola egykori igazgatóját, Szőllőssy Szabolcs pedig vidám írással jelentkezett az alábbi, külföldi településneveket soroló címmel: Miyazaki Bhután Rayong, Ronda, Maradi, Wigan Theng-Lheng, Belém Vág, Falun Bedugul? Al-Khudni Tilos!

– Az Értéktár rovatban a Pápai Játékfesztivál jelenik meg három szerzőtől, Győry Endrénéét a történelméről minden lakosnak ajánlom figyelmébe. Az Élet – Szín – Játék rovatban az 1956-os Pál utcai fiúk-előadásról láthatók fényképek. A belső borítót a Pegazus Színház Szomorú vasárnap-előadásán készült fotók díszítik. A külső borító Horváth Géza fotóművésznek köszönhetően a Haydn-fesztivált (Harcsa Veronika és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar fellépését) jeleníti meg. A fesztiválról, első ízben négyszerzős írásként, Boros Katalin, Cseh Péter, Falaki Máté és Horváth Dorina számol be. A 85 éves Nemes László karmester, zenepedagógus páratlan életművéről szintén olvashatunk. A negyedik osztályos Csetey Liza a legfiatalabb szerző a lapban, hároméves kora óta diktálja édesanyjának a meséket – jegyezte meg Mátyus Aliz főszerkesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában