döntöttek a képviselők

2021.10.28. 20:00

Megújul a buszpark, új nevet kap két utca a megyeszékhelyen

A Művészetek Háza igazgatójának kinevezéséről és közterületek elnevezéséről is döntöttek a képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ülés elején nyolc egyetemi hallgató – Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla, Hartmann Domonkos Péter – vehette át az önkormányzat ösztöndíját Porga Gyula polgármestertől (Fidesz-KDNP) kiemelkedő tanulmányi, sport-, művészeti vagy önkéntes tevékenységért.

Gerstmár Veronikának Porga Gyula adta át az önkormányzati ösztöndíjat Fotó: Balogh Ákos/Napló

Napirend előtt Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt kérdezte, hogyan javítható a V-Busz megítélése. Porga Gyula emlékeztetett, januártól Veszprémben lesz a legkorszerűbb buszflotta Magyarországon azzal, hogy a teljes járműparkot új buszokra cserélik le, a flottát májusban öt új elektromos busz egészíti ki. Hozzátette, az öt legforgalmasabb buszmegállóban korszerű digitális utastájékoztatót telepítenek, és a jelenlegiek mellett további 15 buszmegállóba kerül jegyautomata. A menetrendben kisebb módosítások várhatók a lakossági észrevételek alapján.

Csik Richárd (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogy az egyetemi városrészben milyen útfelújítások várhatók. A polgármester felidézte, ötmilliárd forintos útfelújítási beruházássorozatot kezdett el a város a Modern városok program támogatásával. Egyetemvárosban a Zrínyi és a József Attila utcák újulnak meg, valamint parkolót alakítanak ki a Kemecse utcában.

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) a Szél utcai zsidó temető állapotával kapcsolatban tett fel kérdést. Porga Gyula elmondta, EKF-forrás felhasználásával jövőre helyreállítják a síremlékeket, és a növényzet is megújul.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) az EKF-programnak megítélt többlettámogatásról kérdezett. A polgármester elmondta, a kiegészítő forrás főként azért vált szükségessé, mert az építőanyagárak megnőttek. Hozzátette, azt, hogy végül milyen infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre, év végén jelentik be.

A testület döntése értelmében Grászli Bernadett vezeti a következő öt évben a veszprémi Művészetek Házát. A művészettörténész, kurátor korábban a győri Városi Művészeti Múzeumot, és a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeumot irányította.

Több ponton módosították a településrendezési tervet, ezzel lehetővé vált az állatkert gulyadombi parkolójának bővítése és a Cserepes utca melletti lőtér területén lakóépületek építése.

Hosszú éveken keresztül tartozott a veszprémi kézilabdacsapat az önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft.-nek. A kintlevőséget azzal dolgozza le a Veszprém Handball Team Zrt., hogy hirdetik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 eseményeit.

A képviselők két közterületet elnevezéséről döntöttek az iparterületen: a Tüzér utcáról nyugat felé merőlegesen nyíló utat Seredombi utcának hívják ezentúl, míg az erről nyíló zsákutca a Lándzsa nevet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában