A csend a legfőbb érték

2021.10.05. 14:00

Megyer, a nyugalom szigete – Több sikeres fejlesztés is megvalósult a településen

Erre gyere Megyerre címmel rendeztek Értéktárnapot a településen szombaton a nemrég elkészült fejlesztések átadásával, helyi és ukki értékek bemutatásával.

Tóth B. Zsuzsa

Baloghné Raffai Anna alpolgármester, Komendánt Irén, Navracsics Tibor és Nagy János önkormányzati képviselő a felújított orvosi rendelő előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az Értéktár-túra során az ünneplők bejárták a falut, közben felavatták a leaszfaltozott Hetyei utcát, a megújult orvosi rendelőt, a Megyer Pajtát, a Napszőtte Alkotóházat és Könyvtárt, a haranglábat.

Komendánt Irén polgármester az érdeklődőknek – köztük Navracsics Tibor kormánybiztosnak – elmondta, hogy a helyi értékek közé került a Megyer Pajta, amely az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Vidék minősége védjegyes termelői termékeit értékesíti Éltető-pontként, a Kinizsi Vadásztársaság pedig az ukki értéktár helyi értéke. – A mai rendezvényen megyeri és ukki értékeket mutatunk be. Köszönet Ukk polgármesterének a támogatásért, hiszen egy hungarikumpályázat keretén belül valósulhatott meg a megyeri értéktár létrehozása Ukk mentorálásával – mondta.

– Hálásak vagyunk továbbá Mihalcsik Mártának, a Nemzeti Művelődési Intézet szaktanácsadójának szakmai segítségéért – mondta Komendánt Irén. A polgármester hozzátette, hogy a településen szinte minden érték, azokat azonban a jövőben még rendszerezni kell. A helyi állapotok folyamatosan változnak, a még csak közel egyéves képviselő-testület hatalmas dolgokat vitt véghez egy kis településhez képest.

Baloghné Raffai Anna alpolgármester, Komendánt Irén, Navracsics Tibor és Nagy János önkormányzati képviselő a felújított orvosi rendelő előtt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Egy év alatt próbáltunk megvalósítani olyan dolgokat, amelyeket az itt életvitelszerűen élő 17 lakos és az ide érkezők egyaránt élveznek. Próbálunk alkotni, előre tekinteni, a látszólagos lomokba életet lehelni, hogy amit csak lehet, megmentsünk és használjunk. A Belügyminisztérium pályázati támogatásával sikerült a meglehetősen rossz állapotú Hetyei út aszfaltozásához forrást szereznünk, és az egykori orvosi rendelő most újra megnyílhat, miután a Magyar Falu program keretében nyert támogatásnak köszönhetően már alkalmas az épület a rendelésre. A felújításra három-, az eszközök beszerzésére közel kétmillió forintot nyert a település. Az épületben alakítjuk majd ki a polgármesteri hivatalt is. Az önkormányzat közösségi színtere, a Napszőtte Alkotóház és Könyvtár épülete és felszereltsége szintén alkalmas mostantól a használatra. A tavalyi karantén ideje alatt sok régi bútort újítottunk fel a közművelődési szakemberrel, Kovárczi Erikával, hogy új életet kapjon minden egyes darab, és berendezhessük a helyiségeket. A falu kincse továbbra is a csend és nyugalom, a vendégházakban nincs televízió és nem hallgatunk rádiót – szögezte le a polgármester. Beszélt továbbá a képviselő-testület kápolnaépítési terveiről, elmondta, hogy a harangláb mellett kaphat majd helyet a nyitott építmény.

A nap során szó volt az ukki értéktárról, Rákosi Viktor íróról, Ukk szülöttjéről. Dalolt a Búzavirág hagyományőrző asszonykórus, játszott a V2 Raiders Band, a Stula Rock, a Where is Cooper és a DWG zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában