Elismerés a tudományos munkáért

2021.10.27. 20:00

Padisák Judit akadémikus, limnológus kapta idén a Cholnoky-emlékdíjat

A veszprémi önkormányzat közgyűlése kimagasló tudományos munkája elismeréseként adományozta a díjat a tudósnak, amelyet a Laczkó Dezső Múzeumban adott át Porga Gyula polgármester.

Marton Attila

Padisák Juditnak Porga Gyula polgármester adta át az elismerést

Fotó: Penovác Károly/Napló

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, a tudomány a kultúra része, eredményei és felfedezései pedig sokat tesznek hozzá a társadalom mindennapi életéhez. Hozzátette, a világ előtt álló kihívások a tudományterületek együttműködését feltételezik: ez a szemlélet rokonítható Cholnoky Jenő tudományfelfogásával is, aki polihisztorként a tudomány egységében hitt, holisztikusan gondolkodott. Padisák Juditot méltatva elmondta, a díjazott méltó örököse Cholnoky szemléletének, ugyanis a tudományra egységes egészként tekint, kutatási eredményeit közérthetően fogalmazza meg.

Padisák Juditnak Porga Gyula polgármester adta át az elismerést
Fotó: Penovác Károly/Napló

Padisák Judit az ELTE-n szerzett biológus diplomát, jelenleg egyetemi tanár, és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának (VEAB) elnöke. Nemzetközileg elismert limnológus, kutatási területe a vízi ökológia. 2002-ben az ő közreműködésével alakult meg a Pannon Egyetem Limnológia Tanszéke, amelynek fejlődéséhez kiemelkedő szakmai tudásával nagymértékben hozzájárult. 2007-2020-ig a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója, az egyetem Limnológia Kutatócsoportjának vezetője.

Több külföldi egyetemen tanított vendégprofesszorként, és számos nemzetközi, valamint hazai szervezetben tevékenykedik. Kutatási eredményeit a szakterület rangos folyóirataiban publikálta, mindezzel jelentősen hozzájárulva a tudományterület fejlődéséhez.

A rendezvényen részt vett Cholnokyné Ferenczi Éva és Cholnoky Zsuzsanna, a Cholnoky-család tagjai. A díjátadón közreműködött Pózna Melinda gitáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában