A sport szeretetére nevelnek

2021.10.13. 11:30

Pályázati támogatások révén valósult meg a pápateszéri tornaterem felújítása

A Magyar falu program és a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően korszerűbbé vált a Pápateszéri Általános Iskola tornaterme.

Polgár Bettina

Az iskola diákjai adtak műsort a megújult tornateremben

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A beruházás átadóünnepségén Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd az iskola diákjai adtak műsort.

Egyházi Andrea az ünnepségen Fotó: Polgár Bettina/Napló

Egyházi Andrea rámutatott, a Magyar falu program célja a hazai kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének fokozása. A megpályázott alprogram lehetőséget biztosít iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztésére, átépítésére, átalakítására, korszerűsítésére és bővítésére, valamint eszközbeszerzés támogatására. Kifejtette, a Magyar falu program pályázati kiírásának megjelenésekor a tankerületi központ építésügyi szakemberek bevonásával, a helyi önkormányzat támogatásával állította össze és küldte be a teljes körű dokumentációt. A sikeres pályázat eredményeként összesen több mint 17 millió forint támogatásban részesült a Pápateszéri Általános Iskola.

– A tornaterem kiszolgálóépületén tapasztalható szerkezeti repedések állapota a 2020 augusztusában és 2021 februárjában tett helyszíni szemlék közötti időszakban tovább romlott, a falszerkezeteken további repedések jelentek meg, ezért az elsődleges feladat az alaptestek további süllyedésének megállítása volt. A felújítási munkák elvégzése során a tornaterem, a szertár nyílászáróinak cseréje, az épületvillamossági hálózat felújítása, a homlokzat felújítása, valamint a csapadékvíz elvezetése valósult meg. Az épületek érintésvédelmi szabványossági vizsgálata is megtörtént – fejtette ki a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. Mint mondta, az iskolai mindennapos testnevelés célja a személyiség fejlesztése, a fiatalok nevelése és felkészítése az életre. Fontos a tanulók érdeklődésének felkeltése a mozgás és a sportolás iránt.

– Fenntartóként a mi felelősségünk, hogy miként alakul a magyar oktatás jövője, milyen esélyeket, feltételeket biztosítunk gyermekeinknek képességeik, tehetségük kibontakoztatásához, közös jövőnk építéséhez. Ezért is támogattuk a tornaterem felújítási munkáit, mivel ezek a sportlétesítmények elsősorban a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeit biztosítják, de lehetőséget teremtenek a településeken élőknek is a sportoláshoz, a mindennapos testmozgáshoz – hangsúlyozta Egyházi Andrea.

Az iskola diákjai adtak műsort a megújult tornateremben Fotó: Polgár Bettina/Napló

Völfinger Béla elmondta, a település önkormányzata pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz feladat- ellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Erre a célra 6,3 millió forint támogatást nyert el a település, melyhez 2,1 millió forint önrészt kellett biztosítani. A projekt keretében megtörtént a tornaterem nyílászáróinak cseréje, a parketta felújítása, a belső festés, energiatakarékos világítótesteket szereltek fel, emellett eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt. A projektben vállalt fejlesztések mellett pedig az udvar kialakításában is részt vettek.

Az elvégzett fejlesztésekről elismerően szólt Kovács Zoltán. A térség országgyűlési képviselője ugyancsak felhívta a figyelmet a szükséges feltételrendszer megteremtésére, mely lehetőséget biztosít a fia­taloknak tehetségük kibontakoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában