Séta Pápán a mellrák elleni küzdelem jegyében

A mellrák elleni küzdelem jegyében szervezett figyelemfelhívó sétát a pápai Megújulás Klub. A résztvevők a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületétől indulva érkeztek meg a rózsaszín fényárban úszó Esterházy-kastélyhoz.

Polgár Bettina

Szép számú érdeklődő vett részt a sétán

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hörömpöly Imréné, Rózsika, a Megújulás Klub vezetője a kastélyudvaron köszöntötte a séta résztvevőit, amellett a japán csüngő díszcseresznyefa mellett, melyet tavaly ültettek el Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője felajánlása révén.

Lautner Judit kiemelte, a mellrák az a diagnózis, amelytől minden nő retteg. – Ha a betegség előfordulási gyakoriságát nézzük, akkor nem is alaptalan ez a félelem. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint hazánkban élete folyamán minden kilencedik-tizedik nőt érint ez a betegség – mutatott rá.

Szép számú érdeklődő vett részt a sétán
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mint mondta, a korai felismerés és az új, korszerű módszerek lehetővé teszik, hogy az emlőrák akár teljesen gyógyítható legyen. Bizonyos esetekben pedig, amikor nem érhető el teljes gyógyulás, megfelelő kezelésekkel és támogatással is jó életminőséget lehet biztosítani.

- Az emlőrák gyógyításának legfontosabb alapfeltétele a korai felismerés, melyet az önvizsgálat, a rendszeres szűrővizsgálatok és a kezelés időben történő megkezdése tesz lehetővé. A mellvizsgálatot 20 éves kortól havonta egyszer célszerű elvégezni. Figyelnünk kell a testünk jelzéseire, ha bármilyen eltérést tapasztalunk az önvizsgálat során, akkor fontos, hogy mielőbb konzultáljunk orvosunkkal. Az önvizsgálat és a nőgyógyászati emlővizsgálat azonban nem helyettesíti a komplex emlőszűrét. Az emlőszűrés mindenki számára ingyenes, a 45-65 év közötti hölgyeknek szervezett meghívólevél által, a 45 év alattiak, illetve a 65 év felettiek pedig orvosi konzultáció után beutalóval, térítésmentesen vehető igénybe a mammográfiai vizsgálat – hívta fel a figyelmet a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője. – Járjunk el rendszeresen a mellrákszűrésre és vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! – zárta gondolatait.

Hörömpöly Imréné, Rózsika, a Megújulás Klub vezetője
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az eseményen Mezőné Julika, a Megújulás Klub tagja felolvasással működött közre, fellépett a Sziles Énekcsoport, valamint szavalt a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola egyik tanulója.

A rendezvény a japán csüngő díszcseresznyefa tövében állított emléktábla felavatásával zárult, melyet Hörömpöly Imréné, Lautner Judit és Bagoly Katalin onkológus leplezett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában