Civil Nap Veszprémben – Számít rájuk a város

A Vackoló Állatvédő Egyesület kapta az idei Pro Civitate díjat – derült ki a tizennegyedik alkalommal megrendezett városi Civil Napon.

B. Virág Rita

20211002 Veszprém 14. Civil nap Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Lángokba borult szombaton a Kossuth utca – persze nem szó szerint. Halászléfőző versenyt hirdettek ugyanis a hagyományos Civil Napon. Hét csapat nevezett a megmérettetésre, így hét kondérban rotyogott a paprikás, halas finomság dél­előtt. A finom illatok és ízek mellett érdekes programokat is kínáltak a szervezők. A gyerekek többféle népi játékot kipróbálhattak. Izgalmas bemutatókat élvezhetett a közönség, katonai, rendőrségi, veterán motoros felvonulást tartottak, a színpadon pedig pódiumbeszélgetés, koncertek zajlottak. Fellépett a Jurics Country Band, a Jamboree Country Band, az ifjúsági fúvószenekar. Nagy tapsot kapott a Népek tánca és a Country Line Dance Family csapata.

Porga Gyula, Veszprém polgármester adta át a Pro Civitate elismerést, amelyet ebben az évben a Vackoló Állatvédő Egyesület és vezetője, Farkas Zsuzsa érdemelt ki. A betegséggel küzdő Farkas Zsuzsa helyett Sándor Katalin önkéntes vette át a díjat.

A gyerekek többféle népi játékot kipróbálhattak a Civil Napon
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Vackoló Egyesületet Farkas Zsuzsa tizenkét évvel ezelőtt hozta létre. Jelenleg 130 kutya él a menhelyükön. Éjjel-nappal hívhatóak, s az ország távolabbi pontjaira is elmennek, ha egy kutya életéről, jólétéről van szó. Befogadnak altatás előtt álló, netán bántalmazott ebeket is, gazdát keresnek az elhagyott állatoknak. Napi szinten három fő látja el az állatok gondozását, ápolását, ők önkéntes vagy civil segítők.

Porga Gyula kiemelte, a veszprémi közösség immunrendszere jól vizsgázott, ugyanaz a tetterő jellemzi, mint a pandémia előtt.

– Komoly kihívások előtt áll városunk, és remélem, 2023-ban nemcsak szemlélőként, hanem aktív formálóként, alakítóként vesznek részt a civilek az Európa Kulturális Fővárosa projektben – hangsúlyozta.

A Vackoló Állatvédő Egyesület kapta az idei Pro Civitate díjat. Képünkön Heiter Sándor, a Civil Nap főszervezője és Sándor Katalin önkéntes, aki átvette az elismerést Fotó: Pesthy Márton/Napló

Heiter Sándor, a Civil Nap főszervezője, a Civil Kerek­asztal elnöke lapunknak elmondta, a pandémia miatt nem az idei volt a legtöbb érdeklődőt vonzó eseményük, azonban a szűkebb keretek között is igyekeztek megmutatni, hogy a megyeszékhely civil szervezetei mit csinálnak, hogyan működnek. – Jövőre egy sokkal nagyobb érdeklődésre számot tartó Civil Napot szerveznénk. Bízunk benne, hogy terveinket megvalósíthatjuk, szeretnénk, ha minél többen megismerhetnék a civilek közösségért végzett munkáját – mondta.

A halászléfőző versenyen a bronzérmet a Veterán Motorosok Egyesülete érdemelte ki. Második lett a Veterán Repülős és Ejtőernyősök Szervezete, míg a győzelmet a Dózsavárosi Baráti Kör egyes számú alakulata szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában