Szeptembertől a szálláshelyeken okmányolvasó rögzíti minden vendég adatait

Szeptember elsejétől a szálláshelyeken a VIZA rendszer keretében okmányolvasóval rögzítik a vendégek adatait. Ez alól a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a 14. életévüket be nem töltött kiskorúak mentesülnek.

Polgár Bettina

A szálláshely-szolgáltatási adatokat a VIZA rendszer legfeljebb két évig őrzi meg

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben 2021. szeptember 1-jétől a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a vendégek adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kezeli, a VIZA rendszer legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az oda beküldött adatokat. Azokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést, bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához. A rendszer elsődleges célja, hogy elősegítse a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelmét – írja a vizainfo.hu.

A portál tájékoztatása szerint a VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni. Európa számos más, évente több tízmillió turistát fogadó országaiban szintén hasonló a bejelentkezés módja. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban egyaránt használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést.

A vendégadatok okmányolvasóval történő rögzítése minden magyarországi szálláshelyen, típustól és férőhelyszámtól függetlenül kötelező. Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.

Bezzeg Józsefet, egy döbröntei hotel vezetőjét kérdeztük tapasztalatairól.

- A Nemzeti Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019- ben kezdte meg működését. Célja statisztikai jellegű volt: az ország összes szálláshelyének valós időben történő láthatóságát szerették volna lehetővé tenni. A szállásadók számára már két éve kötelezővé tették bizonyos adatok bekérését a vendégtől. Az, hogy ez idén ősztől törvényileg is automatizált, csak egy végső lépés volt ebben a folyamatban. Amíg nem szereztünk be okmányolvasó eszközt, az adatokat a recepciósok bejelentkezéskor vagy már foglaláskor kérték el a vendégektől. Elmondhatjuk, hogy az utazók zömében tisztában voltak az új szabályokkal, tudták, hogy a szálláshely-szolgáltatás igénybevételére csak személyi igazolvány felmutatásával van lehetőség – fejtette ki.

A szálláshely-szolgáltatási adatokat a VIZA rendszer legfeljebb két évig őrzi meg Fotó: shutterstock

A szállodaigazgató hozzáfűzte, hogy azért mindig akadtak és akadnak „szkeptikus” vendégek, akik nem szívesen adják meg minden adatukat, de úgy látja, hogy az ő számuk elenyésző. Megjegyezte, ugyanakkor pozitív, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a gyermekek számára egyelőre nem szükséges az igazolvány felmutatása.

- Mindent összevetve a recepció munkáját megkönnyíti az új rendszer, ugyanakkor az installációval és az üzemeltetéssel járó költségek újabb anyagi terhet jelentenek a szállásadók számára – zárta Bezzeg József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában