Színvonalas közoktatás megszépült épületekben

A Veszprémi Tankerületi Központ több iskolája megújult az elmúlt időszakban. A részletekről Szauer István tankerületi igazgató számolt be.

Napló-információ

Szauer István tankerületi igazgató

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A 2021/2022-es tanévben a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő 45 iskolában 13 124 diák, közöttük 1214 első osztályos tanuló kezdte meg tanulmányait jelenléti oktatásban – mondta el Szauer István. – Nagy felújítási projektjeink közül 606,5 millió forintos állami támogatásból épült meg és adták át Hajmáskéren az új tornatermet. Befejeződött a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola teljes rekonstrukciója, és végéhez közelít a balatonfűzfői iskola teljes felújítása is. Utóbbi beruházás nagyobb részét állami, kisebb hányadát európai uniós forrás biztosította, költségvetése meghaladja az egymilliárd forintot. Folyamatban vannak építkezések Felsőörsön is, ahol tornacsarnok épül közel 800 millió forint értékű állami támogatásból, és előkészítés alatt áll két veszprémi – Bárczi és Dózsa –, valamint a herendi iskola felújítása – tette hozzá Szauer István.

Megtudtuk, hogy a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola kívül-belül teljesen megújult. – A Csetényben tanuló diákokat és pedagógusai­kat szeptembertől megfelelő számú, korszerűen felszerelt tanterem, szaktanterem, nyelvi képzési helyszín, számos informatikai eszköz, valamint közösségi terek, megfelelő sportolási lehetőségek és a mindennapos testneveléshez kapcsolódó fejlett infrastrukturális feltételek várják. Az épület teljes rekonstrukciója a Veszprémi Tankerületi Központnak az európai ­uniós EFOP-pályázaton elnyert forrásból valósulhatott meg több mint 822 millió forintból, a Széchenyi 2020 programon keresztül. A százszázalékos támogatási intenzitású projekthez Magyarország Kormánya további közel 122,5 millió forint támogatást biztosított – mondta el lapunknak a tankerületi igazgató. Hozzátette: – A felújítási munkálatok ideje alatt – a 2020/2021-es tanév biztonságos lebonyolítása érdekében – konténeriskolát alakítottunk ki a településen. Példaértékű összefogás jellemezte az építkezés valamennyi szakaszát. A kivitelező cég rugalmas hozzáállása, a térség országgyűlési képviselőjének és a település polgármesterének támogatása, a Veszprémi Tankerületi Központ és az iskola intézményvezetője, dolgozói, valamint nem utolsósorban a szülők összefogása teremtette meg a lehetőséget, hogy az idei tanév már meg­újult környezetben kezdődhessen el.

Szauer István tankerületi igazgató Fotó: Penovác Károly/Napló

A projekt célja volt, hogy az infrastrukturális fejlesztéssel minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók. Az épületben infrastrukturális fejlesztéseket, valamint jelentős belső átalakításokat is végeztek.

– Épült egy új 450 négyzetméteres tornacsarnok, to- vábbá két tanteremmel és több szaktanteremmel gazdagodott az intézmény, többek között természettudományos, művészeti, informatika/nyelvi tanterem is készült. A földszinten korszerű könyvtár épült, szintenként új közösségi terek jöttek létre, és az emeleten új irodákat alakítottak ki. A teljes fűtéskorszerűsítés mellett a víz-, csatorna- és elektromos hálózat is megújult. Az újonnan épített, átalakított, fel- újított, korszerűsített tantermek, szaktantermek és a min- dennapos testneveléshez szük- séges terek összes alapterülete meghaladja a kétezer négyzetmétert. Az épület energiahatékonyságát növeli a külső hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a felújított tetőn elhelyezett napelemes rendszer. Az infra­strukturális beruházásokon túl megújult az iskola informatikai rendszere, továbbá minden szak- és osztályterembe szemléltető, informatikai és az oktatást segítő eszközök kerültek – zárta beszámolóját Szauer István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában