szüreti napok

2021.10.18. 06:50

Szőlészeket és borászokat ünnepeltek Balatonfüreden

Kitűnő hangulatban, nyarat idéző napokon, rendkívül gazdag programokkal, rengeteg résztvevővel és hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a szüreti napokat Balatonfüreden, október 15-17 között, melyet a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. szervezett.

Kovács Erika

Fotós: Balogh Akos

Fotós: Balogh Akos

A hétvége kiemelkedő eseménye volt a szombati látványos felvonulás, melyen részt vett Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester és Koczor Kálmán helyi és országos borlovagrendi elnök-nagymester is.

-Tiszteletet és köszönetet érdemel a szőlészek és borászok munkája, mondta Kontrát Károly képviselő, majd méltatta, hogy Balatonfüreden, a szőlő és bor nemzetközi városában őrzik, ápolják a hagyományokat. Ilyen a szüreti rendezvény, illetve a felvonulás is, mely megmozgatja az egész várost. Kezdetben terményünnep volt, napjainkra fesztivállá nőtte ki magát. A szőlősgazdák, a hazai borrendek és a többiekkel együtt vonulnak, miközben jó hangulatban kínálják boraikat a közönségnek.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

-Ez elsősorban a fürediek ünnepe, de azt tapasztalom, hogy a városba látogató turisták érdeklődését is felkeltette, minden évben várják már ezt a hagyományos rendezvényt, fogalmazott Kontrát Károly, majd elismeréssel szólt a kitűnő borokról, programokról és hangulatról, a gasztronómiai kínálatról, a gyönyörű környezetről, a nyarat idéző időjárásról, valamint a békességről, szeretetről és összefogásról, melyek kísérték a rendezvényt. Koczor Kálmán, a helyi Balatonvin Borlovagrend és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere kiemelte, befejeződött a szüret, nagyon jó évjárat ígérkezik, magas a must cukortartalma, szépen alakul a savtartalom, de a termés mennyisége a nagy aszály miatt a korábbiaknak mindössze 40-50 százaléka.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A füredi térségben az ott jellemtő fehér fajtájú szőlőt, zömében olaszrizlinget takarítottak be a gazdák az ültetvényekről. Aláhúzta, országos rendezvényeik közül Balatonfüreden vett részt a legtöbb hazai borrend a felvonuláson, összesen 34, kettő a határon túlról érkezett, és 100 vendég képviselte a hazai borrendeket a menetben.

A szüreti mulatság kiemelkedő és leglátványosabb eseménye volt a felvonulás, melyben a nemzetiszalaggal átfont, szőlőből készített harangot tartó fiatalok után sétált végig a hatalmas menet a városon. Így mások mellett a helyi koncert fúvószenekar, a borlovagrendek, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, általános-, és középiskolás diákok, a Rizling Generáció, a Salföldi Kopjások, a Kék Balaton Népdalkör, a nagyvázsonyi Igásló Központ, a Szentesi Lovasfarm, Balatonalmádi és Balatonfüred néptánc együttesei, a Koloska Senior Néptáncegyüttes, a Hollókői Hagyományőrzők, a Garagulya Gólyalábas Kompánia, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Dandárzenekara, a komáromi Egressy Fúvószenekar, valamint hintók, lovas kocsik, traktorok.

 

A jókedélyű menet a Vásárcsarnoktól a Kisfaludy színpadig sétált, ahol megáldották a szőlőharangot a történelmi egyházak elöljárói, majd bemutatkoztak a hazai borrendek, és a Fúvószenekari Találkozó résztvevői koncerttel ajándékozták meg az érdeklődőket. A háromnapos füredi szüreten kitűnő programokkal, borkóstolókkal, gasztronómiai különlegességekkel, látványfőzéssel, süteménysütő versennyel, koncertekkel, játszóházzal, bábszínházzal is várták a közönséget, és meg lehetett ismerni a mustkészítést, préselést is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában