körkép

2021.10.30. 06:50

Gyertyát gyújtunk szeretteinkért – Tovább tartanak nyitva a temetők

Mindenszentek és halottak napja alkalmából idén is nagyobb forgalom várható a sírkertekben. Több temetőben meghosszabbított nyitvatartással és ügyelettel alkalmazkodnak a látogatók megnövekvő számához.

Tóth B. Zsuzsa, Tisler Anna, Polgár Bettina, Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tóth Márton, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. kommunikációs munkatársa a Naplónak nyilatkozva elmondta, Veszprémben november elsején még mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező sofőröknek sem engedélyezett a gépjárművel történő behajtás a temetők területére. Ez a korlátozás kizárólag mindenszentek napjára vonatkozik, az előtte és az utána következő napokban már ismét szabad behajtás lesz érvényes. Emellett megtudtuk azt is, hogy a Vámosi úti temetőbe látogatók számára november elsején, hétfőn 16 órától Nagy Károly apátkanonok ünnepi szentmisét tart a halottakért a ravatalozóépület előtti téren.

Ugyanakkor a hulladékgyűjtés és -szállítás a megszokott rendben történik, az ünnepnapon sem szünetel. Fontos, hogy a Cseri murvabánya mellett működő hulladéklerakó az ünnep napján, november elsején zárva tart, mint ahogyan a Kistó utca 8. szám alatt működő hulladékgyűjtő udvar is.

A Veszprémi Piac és Vásárcsarnok szintén zárva lesz, azonban a külső térre nyíló virágüzletek ezen a napon is kiszolgálják a vevőket. November 2-án, kedden a szokásos hétköznapi nyitvatartással várják a vásárlókat – közölte Tóth Márton.

A hosszú hétvégén megnövekedett látogatói számra számítanak a Veszprém megyei temetőkben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kommunikációs munkatársa további hasznos, gyakorlati információkkal is szolgált. Például arra kéri a temetőgondnokság és a VKSZ a lakosságot, a temetőbe érkezőket, hogy vigyázzanak értékeikre, illetve a gyertyák elhelyezésére a tűzesetek elkerülése érdekében. Megtudtuk: a szolgáltató 80 tonna díszítőkavicsot biztosít a lakosság számára, amelyből már a második adag is megérkezett. Sokakban felmerült kérdésként, hogy a nagyobb forgalom miatt várható-e több hulladékgyűjtő edény kihelyezése a temetőkben. Tóth Márton válaszként elmondta, nem a gyűjtőedények számát növelik, hanem gyakrabban fogják üríteni azokat.

Az ajkai temetők november elsején egész nap nyitva tartanak egészen késő éjszakáig. A régi és az új temetőbe a hét elején már leszállították a murvát, amelyből a sírok környékének rendbetételéhez a hozzátartozók ingyen elvihetik a szükséges mennyiséget. Mindenszentek hétvégéjén a zajjal járó tevékenységek nem engedélyezettek a sírkertekben.

A mozgássérültek, a nehezen mozgó idősek és azok, akik arra engedélyt kaptak, gépkocsival behajthatnak a temetőkbe, kivéve akkor, ha temetés van. Ha valaki nem találja hozzátartozója sírját, vagy ügyet szeretne intézni, a régi temető bejáratánál lévő iroda november elsején is nyitva lesz, míg a temetői ravatalozónál a vállalat munkatársa egyenruhában ügyeletet tart – tudtuk meg Tuboly Józseftől, az Ajkai Temetőfenntartó és Szolgáltató Kft. igazgatójától.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egyházi megemlékezést november elsején, hétfőn 16 órától a régi temetőben a keresztnél, 17 órától pedig az új temetőben tartják – tájékoztatta a Naplót Bakos Frigyes esperes.

Mindenszentek környékén a polgárőrök is járőröznek az ajkai sírkertek környékén. A városban 11 temető működik, de úgy szervezik a szolgálatot, hogy mindenhova eljussanak. Őrzik a parkoló gépjárműveket, a temetőlátogatók biztonságát – válaszolta kérdésünkre Magas Géza elnök.

Pápán a Kálvária temető nyitvatartása – csakúgy, mint az év többi napján – mindenszentekkor és halottak napján is korlátlan. Az Alsóvárosi temető október 31-től november 3-ig meghosszabbított, reggel hattól este tizenegyig tartó nyitvatartással fogadja a látogatókat.

A tapolcai temetőkben megerősített szolgálatot lát el ezekben a napokban a rendőrség és a polgárőrség. Vigyáznak a parkolókban a gépkocsikra, és ha kell, irányítják a forgalmat. Megerősítették a hulladékszállítást, és ahogyan a korábbi években ilyenkor, most is tovább működik a közvilágítás – tudtuk meg Dobó Zoltán polgármestertől, aki azt kéri a temetőkbe látogatóktól, hogy legyenek egymással türelmesek, vigyázzanak a sírok épségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában