Vasárnap óraátállítás – Van, akit megvisel, más észre sem veszi

A téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján kezdődik. Ez idén október 31-re esik, amikor is hajnali 3 órakor 2 órára kell visszatekernünk az analóg órákat, míg a digitális készülékek automatikusan állnak át.

Juhász-Léhi István

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az őszi szünet is hosszabb lesz egy órával!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Évek óta napirenden van az Európai Unióban az óra- átállítás eltörlésének kérdése. Azonban idén ősszel, október 31-én még biztosan számolnunk kell az óráink visszatekerésével – mondta lapunknak Görgics Vivien, a Padányi iskola végzőse. Hozzátette, diákként egy ajándékba kapott pluszóraként élik meg az óraállítást, hiszen kipihentebbnek és ezáltal felkészültebbnek érzik magukat az iskolában rájuk váró megmérettetésekre.

– Azonban gyakran előfordul, hogy mire végzünk az iskolában, már-már sötétedik, így egész nap nem élvezhetjük a napfényt, vagy akár csak a világos égboltot – mondta Vivien. – Mivel látjuk a téli időszámítás előnyeit és hátrányait is, kíváncsian várjuk az Európai Parlament állásfoglalását a jövőbeni óraátállításokkal kapcsolatban. Kenyeres Dáviddal, a veszprémi Könyvszolgálat Kulturális Egyesület munkatársával a Kossuth utcai könyves kocsi mellett beszélgettünk mindezek kapcsán.

– Engem, bármilyen furcsa, sosem zavart az óraátállítás – jelentette ki a Naplónak nyilatkozva Dávid. – Ezen az egészen hamar túlteszem magam. Nem emlékszem, hogy lett volna komoly alvás- vagy egyéb problémám ennek kapcsán. Otthon is talán három-négy olyan óra van, amit állítani kell majd.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az őszi szünet is hosszabb lesz egy órával!
Fotó: Shutterstock

Herczeg Attila számára viszont megterhelő az óraátállítás. A nyugdíjas úr elmondása szerint ezután legalább egy hétre van szüksége, hogy hozzászokjon. – Számomra az őszi átállás katasztrófa… – panaszkodott Herczeg Attila.

– Ilyenkor valamiért korábban ébredek, és már délben fáradt- nak érzem magam. Ezekben a napokban nehezebben koncentrálok, kevesebbet tudok olvasni. Egy dolog viszont mindig jót tesz ilyenkor: az, ha sétálok, és hosszabbakat sziesztázok.

A téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján kezdődik. Ez idén október 31-ére esik, amikor is hajnali 3 órakor 2 órára kell visszatekernünk az analóg órákat, míg a digitális készülékek automatikusan állnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában