v4

2021.10.14. 17:30

Vezérkarfőnökök találkozója Balatonakarattyán: Cél a biztonságos Európa

További együttműködésről írtak alá megállapodást a V4-ek, így Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezérkarfőnökei Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség (MH) Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában csütörtökön.

Kovács Erika

20211014 Balatonakarattya Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ, a Visegrádi Országok vezérkari főnökeinek találkozója Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, Daniel Zmeko vezérezredes, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Ales Opata vezérezredes Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkarfőnök, Aleš Opata vezérezredes, cseh vezérkarfőnök, Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka, valamint kezdetben az ukrán delegáció is részt vett az október 12-14 közötti találkozón. A további együttműködést érintő megállapodást a V4-ek írták alá az újságírók előtt, a részletekről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, az MH parancsnoka kiemelte, megvitatták, és közös platformra helyezték azokat a feladatokat, programokat, amelyek érintenek minden résztvevő országot. Az elmúlt napok erőfeszítései megfelelő alapot képeznek a további együttműködéshez.

- A V4 30 éves története megmutatta, hogy a Visegrádi Csoport komoly hozzáadott érték a négy ország és Európa számára. Közös erőfeszítéseink a stabil és biztonságos Európa megerősítését célozzák, fogalmazott, majd hozzátette, elemezték a kihívásokat, melyek a jelenlegi nemzetközi biztonsági környezetet jellemzik. Az együttműködést kiterjesztették új területekre, annak érdekében, hogy fenntarthassák, megőrizhessék technológiai előnyüket a műveletekben, még szorosabban működnek együtt a kibervédelemben. Megvitatták közös kiképzési gyakorlataikat, a fókuszt továbbra is a V4-ek nagyobb gyakorlataira helyezik. Elkötelezettek a NATO vállalás keretében létrehozandó V4-es Egyesített Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (V4 Joint Logistics Support Group Headquarters) megalakítása mellett. Elhangzott, szükség van az európai védelmi képességek megerősítésére, hogy az Európai Unió hatékonyan tudjon hozzájárulni a kontinens biztonságához és kezelni tudja a szomszédságában kialakuló válságokat.

Rajmund T. Andrzejczak vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök rámutatott, globális és regionális kérdéseket vitattak meg a találkozón. A V4 feladata, hogy biztonságos környezet hozzon létre. – A találkozón sokkal biztonságosabb környezet mellett tették le a voksot – mondta a lengyel vezérkarfőnök, majd méltatta a magyar fegyveres erők modernizációs programját, az illegális migráció és az afganisztáni helyzettel kapcsolatos problémák elleni küzdelmet. – Ötleteinkkel feltöltöttük akkumulátorainkat és a barátságunkat is – fogalmazott a vezérezredes.

Ismert, a Visegrádi Együttműködés az Európai Unión belül, négy közép-európai tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában