A diákok mindig lelkesen vesznek részt a papírgyűjtésben

A papírgyűjtésnek évtizedek óta hagyománya van az iskolákban. A diákok mindenütt lelkesen kapcsolódnak be az ilyen akciókba, és szívesen járják végig a településeket, hogy elkérjék a lakosoktól a feleslegessé vált papírhulladékot.

Polgár Bettina, Rimányi Zita, Molnár Sándor

A pápai Weöres-iskolában fontosnak tartják a környezetvédelmet és a környezeti nevelést

Fotó: Weöres-iskola

Az otthoni szelektív gyűjtés következtében egyre kevesebb a gyerekek részére felajánlott papír mennyisége, de a versenyszellem és a befolyt összegből szervezett kirándulások lehetősége mindig megmozgatja és motiválja az általános iskolás diákokat.

– A pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola kiemelten fontosnak tartja a papírhulladék szelektív gyűjtését. Iskolánk – ökoiskola lévén – nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelemre – emelte ki Tóth Beáta igazgatóhelyettes. Kifejtette, az évenkénti papírgyűjtés megmozgatja a diákokat és a szülőket. Az osztályok versenyeznek egymással, a papírgyűjtésből befolyt összeget pedig osztálykirándulásra, túranapra fordítják. Emellett a győztes osztályt az iskola is jutalmazza gyümölccsel és édességgel. Idén október közepén szervezett papírgyűjtést a Gyurátz-iskola.

A pápai Weöres-iskolában fontosnak tartják a környezetvédelmet és a környezeti nevelést
Fotó: Weöres-iskola

Mógor Adrienn, a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezetője kifejtette, fontosnak tartják a környezetvédelmet és a környezeti nevelést, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy hosszú és következetes munkájuk eredményeként az ökoiskola cím kétszeri elnyerése után 2019-ben örökös ökoiskola lettek.

– Iskolánk alapítványa minden évben ősszel és tavasszal szervez papírgyűjtést. Az egész intézmény részt vesz ebben, az osztályok között versenyt is hirdetünk, ezzel még jobban motiválva tanulóinkat. Alsó tagozatosaink az osztályfőnökök és a szülők segítségével gyűjtik a papírt, sokan kocsiszámra hozzák a papírhulladékot. Felsőseink kis csoportokban, vidám délutáni programként vesznek részt az akcióban. Az így befolyt összeggel a versenyben elért eredményeik alapján az osztályok tanulmányi kirándulásukhoz járul hozzá A XXI. Század ­Gyermekeiért Alapítvány – magyarázta ­Mógor Adrienn.

A kisebb települések iskoláiban az utóbbi években már nem mindenhol szerveztek papírgyűjtést, mivel sokkal kevesebb ilyen hulladék keletkezik a háztartásokban, a munkahelyeken. A szemléletformálás, a környezetvédelmi nevelés miatt azonban még lehet szerepe. A dudari iskolában is ezért tartották meg nemrég ezt a hagyományos akciót.

– Ahogy számítottunk is rá, kevesebb újság- és kartonpapír gyűlt össze a szokásosnál. A vállalkozó által ideszállított konténer csak a negyedéig telt meg. Pontos elszámolást még nem kaptunk arról, hány mázsával vittek el tőlünk. Nem is a mennyiség a lényeg, hanem a szemételhelyezés fenntartható módja, és az a jó, ha minél kisebb korban tapasztalatokat szereznek e téren a gyerekek. Arról is, hogyan előzhetik meg a túl sok hulladék keletkezését. Az osztályainkba járó diákok ugyanúgy jártak el, mint korábban: voltak, akik a szomszédaiktól is elkérték a felesleges papírt, másoknak a szüleik hoztak el nagyobb kupacokat az iskolaudvarra autóikkal. Értékeltük azokat, akik a legeredményesebben teljesítettek, ők ajándékokat kaptak. A közös akció révén szerzett bevételt pedig közösségi célokra fordítjuk, a gyermeknapi programokra. Intézményünkben egyébként egész évben külön helyezzük el a papírhulladékot, ilyenkor ezt is beletesszük a konténerbe. Fontosnak tartjuk, hogy tanulóinkat szelektív szemételhelyezésre szoktassuk, hogy beszéljünk nekik arról, hogyan hasznosulhat a hulladék. A papírgyűjtés révén a gyakorlatban láthatják ennek a folyamatnak egy részét, maguk is kivehetik belőle részüket – mondta el Stanka Erika iskolaigazgató.

A Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában már hosszú évek óta hagyománya van a papírgyűjtésnek. Az utóbbi években egy nagy konténer érkezik két napra az iskolához, ahová a gyerekek külön gyűjtik a fekete-fehér, a színes és a kartonpapírokat.

Szalma Csilla intézményvezető elmondta, hogy a diákok szívesen kapcsolódnak be a papírgyűjtésbe, de egy évben már csak egyszer van értelme megrendezni azt, mert évről évre csökken az összegyűjthető papír mennyisége. A faluban sokan eltüzelik azt, ezért az őszi akciónak van még értelme.

A nemesvámosi diákok is szívesen vesznek részt a papírgyűjtésben Fotó: Petőfi-iskola

A gyerekek által gyűjtött papírt osztályonként mérik le, és ennek arányában osztják szét a gyűjtésből befolyt összeget, amely az osztálypénzbe kerül. Az osztályfőnök és a tanulók döntik el, mire fordítják ezt a nagyságrendileg 5-10 ezer forintos összeget, amelyet legtöbbször osztálykirándulásra költenek. Idén a szokásosnál egy hónappal később, november 23–24-én tartják meg a papírgyűjtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában