Megvédeni a hazát

2021.11.23. 20:31

A honvédelmi miniszter tartott lakossági fórumot Várpalotán

A haderőfejlesztés fontosságáról és Magyarország megváltozott biztonsági környezetéről is beszélt az érdeklődőknek Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki kedd este a várpalotai Thury-várban tartott lakossági fórumot.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Az utóbbi évtizedben megváltozott, s bizony romló biztonsági környezet miatt van szükség a honvédség erőteljes fejlesztésére, mondta el a Thury-várban összegyűlt érdeklődők előtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki példaként a térségünkben található instabil államokat, a növekvő migrációt és a terrorizmust hozta példaként.

A honvédelmi tárca vezetője kiemelte, a 2017-ben indított Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak két fontos lába van. Az egyik az életpályamodell, ami az aktív és nyugállományú katonák megbecsülése mellett nagy hangsúlyt fektet az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésére is. A honvédelmi miniszter elmondta, mára országos szinte 11 410 fő vállalt önkéntes szolgálatot a hazájáért, ami nagy eredmény, hiszen tíz évvel ezelőtt összesen 17 tartalékos katonával rendelkezett az ország.

A másik pedig a modern technikai eszközök beszerzéséről és hadrendbe állításáról, a kutatás-fejlesztésről, az innovációról és a hadiparról szól. – Hogy miért van szükség védelmi ipari fejlesztésekre és beruházásokra? Egyrészt az ország gazdasági helyzetét csak támogatni tudja ez a szegmens, ami ráadásul munkalehetőséget biztosít az embereknek. Fontos azonban a biztonsági aspektus is: nem lehetünk kiszolgáltatottak. A védelmi képességeink nem függhetnek attól, hogy szükség esetén mely nemzet fogja számunkra biztosítani a szükséges alkatrészt, lőszert és nyersanyagot, amelyek révén Magyarország védelméről gondoskodni tudunk – emelte ki a honvédelmi miniszter, utalva ezzel a Várpalota közelében épülő lőszer-és robbanóanyag-gyárra.

Hiába vannak azonban korszerű technikai eszközök, ha nincsenek jól képzett katonák, akik ezt kezelik és kiszolgálják, húzta alá Benkő Tibor. Részletesen beszélt a Honvédelmi Minisztérium törekvéseiről a hazafias-honvédelmi nevelés területén. A téma szintén érinti Várpalotát, hiszen a Faller szakképzőben már évek óta népszerűnek számít a honvéd-kadét képzés, amelyet a helyi katonai alakulat, az MH Bakony Harckiképző Központ segítségével indított és működtet sikerrel a tanintézmény.

Vezető kép: Szabó Péter Dániel / Napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában