A világűr pereméről tért vissza az Űrbatyu

A kultúrház Teadélután sorozatában a Bakonyi Csillagászati Egyesület előadóit látta vendégül a minap. A virtuális előadás nemcsak a gyermekek, de az idősebb korosztály körében is tetszést aratott.

Jákói Bernadett

Ivanics Ferenc és Ivanics-Rieger Klaudia a 2019-ben útjára engedett 2019-ben Űrbatyu 1. történetéről számolt be

Fotó: Jákói Bernadett

Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, 2019-ben született meg a gondolat, hogy létrehozzák az Űrbatyu programot, amelyet az első holdra szállás 50. évfordulója alkalmából dolgoztak ki akkor, egyedüliként.

Ezzel egy igen népszerű projekt vette kezdetét. Az Űrbatyu I. maximális magasságát Siófok felett érte el, s egyedi, 90 fokos perspektívából készültek nagyszerű felvételek. melyek bejárták a sajtót, sőt, külföldre nem is egy felvételük eljutott, ez alapozta meg következő küldetésüket, az Űrbatyu 2-t, melyhez már szponzoroktól is kaptak segítséget. Ennek köszönhetően egy speciális kamerát tudtak felküldeni a sztratoszférába, pontosan a világűr határmezsgyéjére. A kamera két 180 fokos látószögű optikát tartalmaz. Ezek felvételét egyesíti egy szoftver, így teljes mértékben kitakarásmentes, 360 fokban rögzített videofelvétel jön létre.

A szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet az űrkutatás, a csillagászat, és a természettudományok kutatási területeire.

Ivanics Ferenc és Ivanics-Rieger Klaudia a 2019-ben útjára engedett 2019-ben Űrbatyu 1. történetéről számolt be Fotó: Jákói Bernadett

– Cél, hogy mindenki számára hozzáférhető tudományos projektet biztosítsunk, s ennek az eredményeit vándor­előadás formájában elvisszük a településekre – árulta el Ivanics Ferenc. Nagyon népszerű a program, a virtuális kamera felvételeinek köszönhetően átélhető a repülés élménye, izgalma. Korosztálytól független az érdeklődés, bárhova meghívják őket, vegyes korosztállyal találkoznak. A közönség láthatja az Űrbatyu II. dobozát is, valamint olyan relikviákat, amelyek megjárták a közeli világűrt. – 20-30 kilométer magasságban már olyan ritka a légkör és magas a sugárzás, akár a világűrben. Szkafander nélkül már nem lehetne életben maradni. Ez a világűr előszobája, olyan határtartomány, amelyet a speciális hidrogénnel vagy héliummal töltött ballonokkal még el tudunk érni – folytatta az előadó.

Páratartalmat, hőmérsékletet mértek, felvételeket készítettek. Az űrbatyu beépített rádiójellel bír, s ha leesik egy vizes területre, biztonságos, vízhatlan. Az első űrbatyu éppen a környéken, a Sajkodi-­öbölben szállt le 2019-ben, egy vitorlázó család mentette ki a Balatonból. Számukra is meglepetés volt, hogy éppen mellettük pottyant le ez a doboz A kisfilmet, amely az utazás kétperces összefoglaló­ja, VR-szemüvegen keresztül élvezhette a közönség. A gyermekek a Mars­-járó autókat távirányítással mozgatták krátereken, terepakadályokon át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában