átadó ünnepség

2021.11.18. 17:30

Átadták a pedagógus emlékdiplomákat Pápán

Öten arany, heten vas emlékdiplomát vettek át a tanári végzettségüket tekintve az elmúlt két évben jubiláló pedagógusok közül az önkormányzati átadó ünnepségen.

Laskovics Márió

Kiss László vas emlékdiplomát vett át Áldozó Tamás polgármestertől és Baranyainé Kóczi Judit dékánhelyettestől

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat pedagógus emlékdiploma-átadó ünnepséget tartott kedden a Városházán. Az idén, illetve tavaly (mivel a járványhelyzet miatt elmaradt az átadás) jubiláló tizenhat pedagógusból hét vett részt a rendezvényen. Baranyainé Kóczi Judit, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese köszöntőjében nagyrabecsülését fejezte ki a tanítói oklevelüket Győrött vagy a régió más neves intézményében szerzett nyugdíjas pedagógusok több évtizedes odaadó nevelő munkájáért.

– Az Önök életpályája, a katedrán eltöltött évtizedek munkássága a pályakezdők számára olyan példa, amely útmutató lehet ezen a szépséggel, örömökkel teli, de egyben igen nehéz, az egyik legsokrétűbb, folyamatos megújulást kívánó pályán. Noha napjainkban sok szó esik a társadalom folyamatos változásáról, új kihívásairól, a közösségek és családok széthullásáról, a hagyományos értékek megkérdőjelezéséről, a pedagógus szerepe mégis is ugyanaz, mint régen: tudást és értéket átadni, nevelni, gondoskodni, a rá bízott gyermek kezébe iránytűt adni, amivel az életben, a társas kapcsolataiban eligazodhat – fogalmazott Baranyainé Kóczi Judit.

Baranyainé Kóczi Judit, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester gratulált és jó egészséget kívánt az ünnepelteknek. Külön üdvözölte azokat, akikkel saját életútja találkozott. – Vigyázzanak magukra, Isten éltesse magukat, hogy találkozhassunk az emlékdiploma következő fokozatának átadásán – tette hozzá a városvezető.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója ünnepi, idézetekkel tarkított beszédében kiemelte, a tanító és a tanár feladata, hogy végigvezesse a gyermekből kamasszá, majd felnőtté váló fiatalokat azon úton, mely felkészíti őket a felnőtté válás minden megpróbáltatására, valamint igyekszik okos, intelligens, sikeres, boldog és megelégedett embert faragni tanítványaiból.

Áldozó Tamás polgármester gratulált és jó egészséget kívánt az ünnepelteknek
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Egy idő után már nem emlékszünk a tanórákon tanultakra, de követendő példaként örökre bennünk marad néhány pedagógus önzetlen embersége, másokra figyelése, őszintesége, becsületessége, bölcsessége, harmóniája. A mai rohanó, próbára tevő, stresszes élethelyzeteket gyakran okozó világunkban a jó pedagógus nagy kincs a gyermekünk számára – tette hozzá Egyházi Andrea.

Ötven éve szerzett pedagógus diplomát, így arany emlékdiplomát vett át Gazdag Józsefné, Kutschera Péterné, Legenyei Pintér Miklósné, Süle Zoltánné és Takács Pál. Hatvanöt éves végzettsége miatt vas emlékdiplomát kapott Kiss László és Sydó Tibor.

Sydó Tibor a sajtónak elmondta, tanító édesanyját követte a pályán. 1952-ben érettségizett a református kollégiumban, de ikszes származása miatt nem vették fel a főiskolára. Egy évet dolgozott a járási tanács adókönyvelőjeként, ezután nyert felvételt. 1956-ban végzett a budapesti Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán. 1957-től 1975-ig az Acsády Szakmunkásképző Intézetben, majd 1995-ig a Petőfi Sándor Gimnáziumban tanított testnevelést, három évet nyugdíjasként is dolgozott.

Kiss László vas emlékdiplomát vett át Áldozó Tamás polgármestertől és Baranyainé Kóczi Judit dékánhelyettestől Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Pedagógusként az volt a legfontosabb nekem, hogy minden gyereket a saját fejlődési ütemében, önmagához mérten bíráljak el. Manapság szívesen kertészkedem, olvasok, és kijárok az általam alapított pápai kosárklub mérkőzéseire. A mai pedagógusoknak azt üzenem: mindig legyenek nyíltak, egyenesek és szeressék a gyerekeket – jegyezte meg Sydó Tibor.

Az állófogadással zárult rendezvényen közreműködött a Con Spirito Quartet. Nagy Tibor (hegedű), Török Katalin (fuvola), Illés Csaba (brácsa) és Farkas Katalin (gordonka) Mozart- és Weiner-darabot játszott el, gyönyörű zenével betöltve az üléstermet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában