Csapra verték az újbort Márton-napon Badacsonytomajon

Színes programmal várták az érdeklődőket Márton-nap alkalmából Badacsonytomajon szombaton délután a városháza előtti téren.

Szijjártó János

Fotó: Szijjártó János/Napló

A rendezvény töklámpás faragó versennyel kezdődött, a helyszín pedig igazi vásártérré alakult, amelyet a gőzölgő tea és a forralt bor illata árasztott el, s tett igazán különlegessé. A hivatalos megnyitón Illés Zoltán, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Török Zoltán köszöntötte a résztvevőket. A badacsonytomaji alpolgármester elismeréssel szólt a programot szervező, idén huszonöt éves egyesület munkájáról, amelyet a képviselő-testület Pro Urbe Emlékérem adományozásával ismert el. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa úgy fogalmazott, hogy az advent előtti utolsó közösségi program jó lehetőség arra, hogy finom borok, ételek kíséretében, s nem utolsó sorban a hagyományos, vidám Márton-napi külsőségek mellett találkozzanak, kikapcsolódjanak, s egy pillanatra megálljanak az emberek.

Fotó: Szijjártó János/Napló

- Gondoljunk azokra is, akik most betegek és éppen lábadoznak, s ezért nem lehetnek köztünk. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy egészségesek maradjunk, lehetőleg a karácsonyi időszakra is, s azt, hogy a jövő évben már ne kelljen számolnunk a vírus ötödik hullámával – tette hozzá.

 

Az újbort Bedy Imre plébános áldotta meg, a badacsonyi borosgazdák által Márton-napi újborral megtöltött hordót Borbély Tamás, a Badacsonyi Hegyközség elnöke verte csapra a résztvevők élénk érdeklődése mellett.

A rendezvényen szavaltak a Tatay Sándor Általános Iskola diákjai, a gyerekek a tökfaragás után a fanyűvő játékparkban szórakozhattak, a felnőttek megkóstolhatták az újbort, mellé tépett libahúsos-töpörtyűs zsíros kenyeret, langallót, pogácsát, édes és sós süteményeket, illetve egyéb őszi finomságokat fogyaszthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában