Ünnepi istentisztelet és koszorúzás

2021.11.02. 20:00

Együtt rótták le tiszteletüket a reformátorok emléke előtt

A pápai protestáns gyülekezetek közösen, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei részvételével tartottak ünnepi istentiszteletet a reformáció napján, vasárnap az evangélikus templomban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Márkus Mihály református esperes az 1Kor 16,13-14 alapján (Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!) hirdetett igét. Felidézve saját sorkatonaságát, az újraformáló hit éber, folyamatos megőrzését hangsúlyozta.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes az evangélium magyar nyelvű továbbadását emelte ki Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Legyetek éberek, vigyázzatok, mert a gondtalanság, a kényelem, valamint a megpróbáltatás és a félelem hiánya megvezet, elálmosít, ellangyítja a hitet. Vajon mennyi mindenben tértünk le az elmúlt több mint 500 évben az ige útjáról? 30 éve nagy lelkesedéssel kezdtük újra a vallást, ismét szabadon lehetett Istent dicsőíteni. De az emberek nem jöttek vissza a templomokba. Nem a létszám, a sokaság számít... mégis mennyiben tudtuk megőrizni az éber hitet? Mennyire tudunk hatni saját gyermekeinkre életünk példájával? Hová lett Európa, hová lett Magyarország keresztény népe? Vasárnaponként csupán néhány százezer embernek fontos, hogy Istent közösségben magasztalva élje meg hitét? Ha nem őrizzük meg a hitet mint pajzsot, akkor mivel védjük meg magunkat a támadások kereszttüzében, a korszellemmel szemben? – tette fel az igencsak aktuális költői kérdéseket a szónok.

Az ünnepi istentiszteleten közreműködött a Pápai Evangélikus Egyházközség Kórusa Fotó: Laskovics Márió/Napló

Márkus Mihály a férfiassággal kapcsolatban kérte, ne a faragatlanság jusson eszünkbe, hanem a szilárd, tiszta jellem, a hajlíthatatlan, mártírságot is vállaló hit. – A minket szerető Istenbe vetett hitben járni éberen, férfiasan, szilárdan, erővel. Mindezek előfeltételei annak, hogy tudjunk másnak adni, odafordulni, lehajolni. Szeretettel, mert anélkül csak önző módon akarunk győzni, csak magunkat látjuk mindenben, és nem érthetjük meg Isten akaratát. Tartsunk önvizsgálatot, ne másokat nézzünk, hanem önmagunkba. Engedjük, hogy Isten formálja át az életünket – emelte ki a református esperes.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes úgy nyilatkozott, az egyháznak folyamatosan meg kell újulnia. Az, hogy magyar anyanyelven szólalhatunk meg, olvashatjuk a Szentírást és énekelhetünk, olyan ajándék, amit nemzedékről nemzedékre tovább kell adni.

A résztvevők lerótták tiszteletüket Sztárai Mihály és Huszár Gál reformátorok emléke előtt is a Zimmermann utcai emlékműnél Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az istentiszteleten közreműködött a Pápai Evangélikus Egyházközség Kórusa, a kántori szolgálatot Németh Bálint látta el. Végül a résztvevők közösen átvonultak a Zimmermann utcai Sztárai Mihály-Huszár Gál-emlékműhöz, és megkoszorúzták a reformátorok emlékhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában