Felkészítve vár az első bevetésre az ajkai géppark

A síkosságmentesítő anyagból az indulókészlet, az útszóró só és a fűrészpor már rendelkezésre áll, a gépek a téli feladatok ellátására felkészítve várakoznak az Avar Ajka Kft. telephelyén.

Tisler Anna

A gépparkot már augusztus végétől előkészítik a téli feladatok elvégzésére, felülvizsgálják az adaptereket, ha szükség van alkatrészre, beszerezik azt. A gépek többfunkciósak, minden évszakban az aktuális feladatot látják el. Úttisztításra télen öt, járdatakarításra ugyancsak öt gépet tudnak használni.

A téli ügyeleti beosztást november 1-jétől március 31-ig elkészítették, azt az ügyeletes irányító elérhetőségével leadták többek között az önkormányzatnál, a katasztrófavédelemnél, a kórháznál, a Volánnál – tudtuk meg Péter Gábortól, az Avar Ajka Kft. ügyvezetőjétől.

A város több száz kilométer hosszú közúthálózatát ők tisztítják, a közösségi tereket, az intézmények előtti szakaszokat a külső városrészben a falugondnokok, a belvárosban a cég dolgozói. A munkát a belvárosban, az egészségügyi intézmények, a közintézmények, az iskolák, az óvodák megközelíthetőségének biztosításával kezdik, majd haladnak kifelé. A feladatot 10-12 géppel látják el, mindegyikre leg­alább két dolgozót tudnak biztosítani, így váltásban akkor is megoldják a síkosságmentesítést vagy a hóeltakarítást, ha arra több napig folyamatosan szükség van.

Már érezzük, hogy átalakul az időjárás: előfordul, hogy leesik a hó, de két nap múlva már tíz Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A havazás helyett az ónos és a fagyott eső a jellemző. Télen alig van hó, de a kiszórt síkosságmentesítő anyag mennyisége csaknem akkora, mint amikor még igazi havas telek voltak. A jég és az ónos eső több feladatot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában