város

2021.11.10. 20:00

Hadisírok gondozásáért kapott emlékplakettet a veszprémi önkormányzat

Emlékplakettel ismerték el az önkormányzat hadisírgondozásban végzett tevékenységét szerdán.

Marton Attila

Uwe Zvonar, Brányi Mária és Kovács Imre

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az elismerést a városházán a Német Nagykövetség képviseletében Uwe Zvonar alezredes, véderőattasé adta át Brányi Mária alpolgármesternek (Fidesz-KDNP), aki elmondta, megtiszteltetés a városnak a díj, az elmúlt két és fél évtizedben végzett munkát a jövőben is folytatják.

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja elmondta, Veszprémben 26 éve jött létre a német-magyar katonatemető. Felidézte, a hadisírgondozó népi szövetség kezdeményezésére átvizsgálták a korábbi katonai temető teljes területét, és azonosították a földi maradványokat, majd 1994-ben hozzákezdtek a más helyeken és településeken lévő sírok exhumáláshoz, és elhelyezték őket az újonnan kialakított temetőben. Hozzátette, a Vámosi úti német-magyar katonatemető Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyék gyűjtőtemetője, ahol 4056 német és magyar katona talált végső nyughelyre. Hangsúlyozta, Veszprém támogatja a katonatemetőben végrehajtott állagmegóvási munkálatokat, valamint a szövetség és a város szervezésében rendszeresen megemlékeznek az itt nyugvó katonákról. Ezzel a város jelentősen hozzájárult a hadisírgondozó népi szövetség munkájához, és a szervezet az általa alapított emlékplakett bronz fokozatával köszönte meg ezt a tevékenységét.

Uwe Zvonar, Brányi Mária és Kovács Imre
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség negyven államban több mint kétmillió német hadisírt gondoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában