Huszonnyolc fával szépült Gic

Huszonnyolc fával szépült Gic az Agrárminisztérium Településfásítási programja keretében. A napokban ültették el azokat. Csaknem húsz helybeli vett részt a munkákban, amelyhez Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is csatlakozott.

Rimányi Zita

Forrás: Rimányi Zita / Napló

Fotó: Rimányi Zita / Napló

– Mivel nincs akkora területe az önkormányzatnak, amin huszonnyolc facsemetét egy helyen elhelyezhetett volna, örültünk is, hogy ötféle fához jutottunk a településfásítási program keretében. A leendő játszótérre gömbszivarfa és amerikai hárs, a sportpályához magas kőris, a temetőbe királydió került. A híres platánsorunkat – ami már százéves, a grófi család telepíttette – ugyancsak kipótolhattuk: néhány már elöregedett törzs helyére új csemete kerülhetett.

A helyi óvodások is segítettek az ültetéskor az öntözésben, a mulcsozásban. Erdészek szakmai tanácsokat adtak. Kivette a részét a munkából alig több mint 360 lelkes településünk legújabb lakója is, aki pár hete költözött ide. Közösségerősítő akció volt ez is, kikapcsolódást biztosító jó hangulatú program. Megint megmutatták a falubeliek összefogásuk erejét – mondta el Németh Adrienn polgármester. Örül annak, hogy ilyen zöldítési pályázati lehetőséget biztosított a szaktárca a községeknek. Ugyanis korábban, az elmúlt években a parkosítást – kis bevételű önkormányzatuk lévén – csak lakossági erőből, a helybeliek felajánlásai révén tudták megoldani.

A most földbe került fácskák három-négy méter magasak, karókat, mulcsot, törzsvédő hálókat és feszítőzsinórokat is kaptak telepítésükhöz. A faluvezető reményei szerint hamar megerednek, növekedésbe kezdenek majd. A klímavédelem, a lakosok közérzete miatt tartja fontosnak, hogy huszonnyolc fával gyarapodott Gic. Ez már az utókornak is szánt kezdeményezés – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában