A fényét nem veszti el az ünnep

2021.11.25. 12:01

Készülnek a gyertyagyújtásra a települések, díszkivilágítással is

Zircen idén az adventi vásár elmarad a koronavírusjárvány miatt, de kisebb ünnepi kóstoltatásokat terveznek és a szokásos ünnepi fények javítva kerültek a helyükre. Több kisebb településen bővíteni tudták a karácsonyi díszkivilágítást.

Rimányi Zita

Zirc főterén ezúttal is megépítették a város adventi koszorúját. Lakosok adományoztak hozzá fenyőágakat, a művelődési ház dolgozói közreműködtek elhelyezésükkor

Zirc főterén ezúttal is megépítették a város adventi koszorúját. Lakosok adományoztak hozzá fenyőágakat, a művelődési ház dolgozói közreműködtek elhelyezésükkor

– Önkormányzatunk az előző évekhez hasonlóan idén is kialakította a város karácsonyi díszkivilágítását gazdasági társasága, a Zirci Városüzemeltetés Nonprofit Kft. révén. Ahol szükség volt, ott kicserélték a fényfüzéreket. Az adventi programoknak helyet adó Rákóczi téri szabadtéri színpadnál is kigyúlnak az ünnepi fények. Adventi vásár idén nem lesz Zircen. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, egy kis kínálásra kerülhet sor, teával, forralt borral, sült gesztenyével, egyéb finomságokkal a negyedik gyertyagyújtás alkalmával, december 18-án, szombaton. Ebben az évben is megépült városunk adventi koszorúja, ezúttal a főtér Diákfórum melletti területén, a Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház munkatársainak közreműködésével. A koszorúhoz fenyőágakat több magánszemély és egy cég adományozott. A mellette található nagy fenyőfa is díszkivilágítást kap és a Diákfórumot is feldíszítik, hogy még meghittebbé váljon az ünnepvárás és a gyertyagyújtások hangulata – sorolta Viziné Horváth Judit jegyző és megjegyezte: a közösség összetartozását erősíti az adventi készülődés során, hogy a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kapott ajándékba egy fenyőfát, amit az intézmény udvarán helyeztek el és a zirci óvodások öltöztették fel a minap karácsonyi díszekkel. Az első adventi gyertyát pedig ünnepélyesen november 27-én, szombaton 17.45-kor gyújtják meg a főtéren. 

Porva ötmillió forintot nyert összességében a karácsonyi ünnepkör szebbé tételére. A Magyar Falu Program keretében civil szervezetei kaptak támogatást eszközbeszerzésre is. Így kétmillió forint értékben vettek díszvilágítási elemeket, amiket szombaton raknak a helyükre helyi vállalkozók. A villanyoszlopokra nyolc, nagyméretű, két méter magas, karácsonyi jelképeket, többek közt csillagot, fenyőfát formázó fénydísz kerül – tudtuk meg Veinperlné Kovács Andrea polgármestertől. Arról is beszélt, hogy a Hóvirág Panzió előtt ezüstfenyőkre az iskolások szokás szerint saját készítésű díszeket tettek, olyanokat, amelyekhez természetes és újrahasznosított anyagokat használtak fel. Összesen ötszáz égővel világító fénysorok is kerülnek erre a részre, amik világosban is csodás látványt nyújtanak, de főleg szürkület után. S a november 28-i, vasárnapi adventi gyertyagyújtáskor, 16 órától a helyiek az új betlehemnél gyűlhetnek össze annak megáldására.

Porván idén új betlehemet építhettek, amit vasárnap délután áldanak meg Forrás: porvai önkormányzat

Jásdon ugyancsak november 28-án, vasárnap lesz a gyertyagyújtás, ott 17 órakor és 15 órától rendezik meg az adventi vásárt a főtéren, a hagyományos ostorcsattogtatással együtt – tájékoztatta lapunkat Győry Tünde polgármester. Bakonynánán szintén ezen a napon lesz a betlehem megáldása és az első adventi gyertya meggyújtása – tudtuk meg Németh Zsuzsanna polgármestertől. Szápáron a korábbi években felállított betlehem idén új helyre kerül, a falu karácsonyfája és adventi koszorúja mellé, a település központjába. Trojákné Szita Katalin polgármestert elmondta, hogy az említett rész díszkivilágítása mellett ezúttal arra is lehetőségük van, hogy "Boldog karácsonyt!" fényfeliratot helyezzenek el két villanyoszlop között kifeszítve. Erre részben pályázati támogatás, részben önkormányzati saját erő biztosítja a forrást. Így is szebbé tehetik az adventi időszakban a településképet a helyiek, a látogatóik örömére. S december 12-én adventi vásárt, szeretetvendégséget, gyertyagyújtást is tartanak Szápáron. 

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget