#EKF2023

2021.11.07. 11:30

Nemzetközi önkéntes konferenciát rendeztek a Hangvillában

Európa 18 országából érkezett, félszáznál is több önkéntes részvételével tartották meg a nemzetközi önkéntes konferencia második napját november 6-án, a megyeszékhelyen. Az előadások során a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program előkészületeiben résztvevő önkéntes szervezetek mutatkoztak be.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos/ Napló

A veszprémi konferenciát „Az önkéntesség érték” címmel rendezték meg a Hangvillában. A rendezvényt Navracsics Tibor nyitotta meg. A Veszprém-Balaton EKF 2023 kormánybiztosa lapunknak elmondta, hogy Nyugat- és Kelet-Európa között hagyományosan, meglehetősen nagy a szakadék az önkéntességben való részvétel tekintetében.

Fotó: Balogh Ákos/ Napló

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvényt ezért arra is szeretnék felhasználni itt a térségben, hogy az önkéntességben való részvétel növelésével, elkötelezettebbé tegyék az embereket a helyi közösségeik iránt, és ezáltal felzárkózzunk a nyugat-európai részvételi szinthez az önkéntességben is.

Porga Gyula polgármester szerint az önkéntesség – az, hogy vállalunk közösségi feladatot, valamivel hozzájárulunk a közösség építéséhez – az egy fontos jóléti szempont.

Fotó: Balogh Ákos/ Napló

Veszprémben az idősek és a diákok hajlamosak és nyitottak erre. Az előttünk álló feladat pedig az, hogy a közép generációt is aktivizálni kell valamilyen módon, és az Európa Kulturális Fővárosa program egy olyan apropó, ami kinyithatja ezt a lehetőséget és talán sikerül megszólítani, megnyerni olyanokat is az önkéntességnek, akik eddig esetleg nem gondoltak arra, hogy az otthoni aktivitás mellett városi és közösségi aktivitást is vállaljanak.

Navracsics Tibor és Porga Gyula a konferencia megnyitóján a Hangvillában
Fotó: Balogh Ákos/ Napló

A konferencián röviden bemutatták az Európa Kulturális Fővárosa Programot és értékeit, szó esett az Önkéntesség Magyarországi Évéről, bemutatkozott a Pannon Egyetem Veszprém Pannon Köztér Programja, a CoolLaunch, az egyetem önkéntes ifjúsági csoportja, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület révén a Nemzetközi önkéntességről is szó esett, míg a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. képviselői Veszprém Generation és EKF_Ragyogók címmel tartottak előadást az angol munkanyelvű konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában